НОВИНИ

Правителството очаква подкрепа от НС за довършване на АЕЦ "Белене"

Довършването на АЕЦ Белене е най-вероятният сценарий за развитие на централата. Това обяви по време на днешното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. По думите му, интерес към проекта имат големи международни компании като страната ни ще участва в изграждането на централата само ако няма да влага повече средстава.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:24, 23.05.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

По думите на премиера Бойко Борисов план Б за развитие на АЕЦ Белене няма. В момента не е възможно да бъде продадено вече изработеното оборудване за централата. Освен това е желателно тя да бъде построена, защото след Борисов беше категоричен, че последните блокове на АЕЦ Козлодуй ще бъдат спрени след 10-15 години, освен същата съдба очаква и въглищните централи.

Според премиера Борисов ако държавата иска да се покаже като добър стопанин трябва да довърши АЕЦ Белене. Той обаче е категоричен, че страната ни си е взела поука и няма да допусне да бъде сключен дългосрочен договор за изкупуване на тока от централата, държавата няма да предостави държавна гаранция за проекта и държавата няма да влага допълнителни средства извън вече вложените.

Ситуацията с Белене коментира и енергийният министър Теменужка Петкова, която обясни, че ако Народното събрани размрази строителството, ще е необходимо много време за избор на инвеститор и възобновяване на проекта.

Бойко Борисов, министър-председател на България: В момента имаме стока и площадка в която българският данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. и ако не вземем някакви мерки, тази стока не е домати и краставици, а са ядрени реактори. От милиарди тя ще стане милиони и накрая ще стане на скраб. Не сме толкова богата държава, за да си го позволим.
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Ако парламентът ни даде мандат, разбира се ще започнем подготовката по разработването на процедура свързана с избор на стратегически инвеститор. Това ще бъде един доста дълъг процес. Трябва да бъде разработена такъв тип процедура, която да гарантира максимална сигурност, прозрачност, обективни критерий и в рамките на тази процедура и да проверим колко реален ще е този инвеститорски интерес. Искам да отбележа, че няма как да се водят преговори и разговори в тази посока, без ние да сме провели съответните разговори с конструктора на проекта и производителя на оборудването ,това са колегите от "Росатом".

Очаква се парламента да започне обсъждане за евентуално размразяване на "Белене" другата седмица.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия иска гаранции за енергийните проекти с България
Русия иска гаранции за енергийните проекти с България
Специализираният съд отстрани от длъжност Десислава Иванчева
Специализираният съд отстрани от длъжност Десислава Иванчева