НОВИНИ

Специализираният съд отстрани от длъжност Десислава Иванчева

Специализираният съд отстрани от длъжност кмета и заместник-кмета на район Младост Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Двете са обвинени за получаване на подкуп в размер на 70 000 евро и в момента са с мярка за неотклонение постоянен арест. Пред съда Иванчева каза, че това е политическа атака и че нищо от предположенията на прокуратурата не е било доказано.

Явор Симов
от Явор Симов
18:15, 23.05.2018 (обновена)
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Основание за искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на двете обвиняеми, е заповед за уволнение без посочени мотиви на заместник-кмета на район Младост Румен Русев , който е свидетел по делото срещу Иванчева и Петрова. Още преди съдебното заседание Иванчева каза, че ще бъде отстранена.

Десислва Иванчева: Това е абсолютна гавра. Сега ще ме отстранят нарочно, за да може да се сложи служебен кмет. Това съм го обяснила отдавна.

Иванчева каза още, че има право да назначава и освобождава служителите от район Младост.

Десислва Иванчева: Имам официално становище от Елен Герджиков, че имам право да освободя Владимир Клисуров или да не го освободя и че имам право да си освобождавам или назначавам заместник-кметовете.

Според председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков заповедите, които Иванчева е подписвала, са нелегитимни, защото е бил определен нейн заместник.

Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет: Това, което трябва да се случи в момента, е действащият временно изпълняващ кмет на район Младост г-н Клисуров да си влезе във функциите и да изпълни разпорежданията на своя титуляр, ако такава е нейната воля.

Според съда има празнота в закона дали заповедите, подписани от ареста, са законни или не. Защитата изтъкна, че след като Иванчева все още още се води кмет е нейно право да кадрува в района. Според прокуратурата обаче така може да влияе на свидетели и на разследването. Именно заповедта за уволнението на Русев е причината прокуратурата да поиска сега отстраняването на двете обвиняеми, а не при образуването на досъдебното производство.

прокурор Илиян Рангелов: Аз конкретно считам, че е достатъчно заплашително към това лице, а да не говорим и към всички останали лица, които са разпитани и които предстои да бъдат разпитани.

Определението на съда може да се обжалва в 3-дневен срок пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството очаква подкрепа от НС за довършване на АЕЦ Белене
Правителството очаква подкрепа от НС за довършване на АЕЦ "Белене"
Отпускат пари на болниците в Ловеч и Враца, но не безвъзмездно
Отпускат пари на болниците в Ловеч и Враца, но не безвъзмездно