НОВИНИ

Правителството одобри допълнителни 50 млн. лв. за болниците

Правителството одобри допълнителни 50 мнл. лв за субсидиране на болниците, което ще направи възможно медицинските сестри да получат 950 лева стартова заплата. Увеличение ще има и за други специалисти по здравни грижи. Парите се отпускат от бюджета на здравното министерство, а това според премиера става възможно след анализ на текущото икономическо състояние на страната.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Екип на "По света и у нас"
18:02, 10.04.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Заради добрите финансови резултати в държавата, премиерът Бойко Борисов предложи разходите по бюджета на здравното министерство да се увеличат. И обясни къде ще отидат допълнителните средства.

Бойко Борисов - министър-председател: Около 50 милиона за повишаване на заплатите на медицинските сестри.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Ще постигнем като цел заплатите, които са предвидени като начални заплати по КТД от 950 лева за медицинските сестри.

Премиерът обаче, поиска повече контрол.

Бойко Борисов - министър-председател: Да не стане така, като имаше сигнали в някои болници докторите да си ги дадат за ДМС-та и да не стигнат до сестрите.

Ивка Борисова е медицинска сестра във Врачанската болница от 21 години. Заплатата й е 560 лева. Сега ще получи увеличение между 60 и 80 лева. Надява,че със средствата, които одобри кабинетът, заплатата й да достигне 950 лева.

Ивка Борисова, старша сестра на отделение по нефрология и хемодиализа във МБАЛ"Христо Ботев"-Враца: Докато не го видим черно на бяло просто министерство си говори само приказки. И по-рано се говореше за увеличение на всички болници, но в крайна сметка в различните градове е различно заплащането.

Проблемът трябва да се реши с единни правила за формиране на заплатите в болниците. Очаква се те да са готови в средата на май.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Това ще означава,че ние ще имаме реалното разпределение на ресурса по отделни лечебни заведения.

Специалистите по здравни грижи искат стартовата им заплата да достигне 1120 лева.

Мая Илиева - Инициативен комитет на протестиращите медицински сестри: Не да засяга само здравните специалисти, които работят в болниците, а да засяга всички тези, които работят в детско и училищно здравеопазване, в кабинети и КДЦ. Искаме да намерят решение. Искаме най-накрая здравната система да работи както за нас, така и за пациентите.

През февруари правителството отпусна допълнителни 30 милиона лева за областните и общинските болници. Според здравния министър повечето от тях трябва да се използват за увеличение на заплатите на персонала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Делян Добрев от ГЕРБ вече не е депутат
Официално: Делян Добрев от ГЕРБ вече не е депутат
Лидерите на страните в ЕС решават колко дълга да е отсрочката за Брекзит
Лидерите на страните в ЕС решават колко дълга да е отсрочката за Брекзит