НОВИНИ

Правителството се срещна с бизнеса

Икономиката ни ще достигне растеж над 3% тази година, ако сами не си объркаме държавата, заяви днес премиерът Бойко Борисов. Заедно с президента Росен Плевнелиев той присъства на 10-тата годишна среща на правителството с бизнеса, организирана от вестник "Капитал". Колко привлекателна за инвеститорите е страната ни, както и за похвалите на Европа по отношение на напредъка на България.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
16:44, 19.01.2016
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

България е регионален иновационен хъб с ниски данъци и добри инвестиционни фондове - тези плюсове на страната ни изтъкна президентът Росен Плевнелиев по време на срещата с бизнеса. Премиерът Бойко Борисов пък защити очакването си за ръст на икономиката над 3% през тази година.

Бойко Борисов - министър-председател
"Защото 2015- в държавата влязоха само от фондовете 7 милиарда лева и затова икономистите считат, че това е пикът на нашия растеж ,само че според мен тези пари сега особено в иновациите и конкурентоспособността тези стотици милиони, които влизат те тепърва ще строят, тепърва ще купуват машини, тепърва ще наемат работна ръка. Може би виждате като минете сега по Северната тангента и по Тракия нагоре колко заводи се строят в момента колко са построени и колко още почти не се вижда полето вече".
В защита на прогнозата за по-висок икономически подем финансовият министър Владислав Горанов опроверга скептицизма на някои икономисти.
Владислав Горанов - министър на финансите
"Въобще не искам да чувам прогнози, че нещо в тази посока ще се промени, не заради временната ми битност като министър, а заради това, че няма какво да се подобри в качеството на управлението съществено, няма я алтернативата и клатенето на лодката не е полезно за никой".


;

Според премиера всяко неправилно геополитическо решение обаче разклаща развитието на страните в Европа. Затова по отношение на бежанците Борисов припомни ,че отдавна предупреждавал Европа да си затвори границите и да започне да постъпва като Съединените щати. България е минала не лек период и заради прекрояването на газовата карта в Анкара. Борисов още тогава предупреждавал Европейската комисия, че страната ни ще бъде наказана заради евроатлантическата си лоялност.

Бойко Борисов - министър-председател
"Даже съм правил психологически анализ на президента на Турция и на президента на Русия. Сега когато се сблъскаха двамата титани от нас се иска или да сме проруски или протурски, не - ние нито сме проруски нито протурски имаме като държава ясна евроатлантическа политика и искаме да имаме добросъседство с нашите съседи".

Усилията на кабинета за икономически растеж не са останали незабелязани от Европа.

Йоханес Хан - комисар по разширяването на ЕС
"В сравнение с други страни в подобна ситуация може да се каже, че сте свършили отлична работа и може да бъдете пример на други страни, не само нови кандидатки, но и на по-старите членки".

Президентът Росен Плевнелиев изтъкна инвеститорските възможности на България, но подчерта, че гарант за по-нататъшното добро развитие е ускорената съдебна реформа.

Росен Плевнелиев - президент на Р България
"Решенията са реформи които трябва да отговорят на въпроса и тук в региона дали искаме да изграждаме социална отговорна или олигархична икономика, да дадем път на правилата и на демократичните институции или на връзките, да дадем път на таланта и на отговорното предприемачество или на задкулисието, отговорът мисля, че е ясен".

За да се засили доверието в инвеститорите президентът допусна, че след реформата в правораздаването, би могла да се прекрои и Конституцията. Премиерът също открои важността на приемането от парламента на 5-те законопроекта за промени в съдебната власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Препълнен с бездомници е приютът Добрият самарянин в Русе
Препълнен с бездомници е приютът "Добрият самарянин" в Русе
Саркофагът на крал Стефан Батори реставриран
Саркофагът на крал Стефан Батори реставриран