НОВИНИ

Могат ли престъпници да се възползват от т.нар. „право да бъдеш забравен“?

Все повече осъдени престъпници искат да заличат миналото си, позовавайки се на европейски регламент за личните данни. От началото на годината в Комисията за защита на личните данни са постъпили над 10 сигнала за премахване на информация от печатни и електронни медии. От Комисията публикуваха становище заради зачестилите сигнали, свързани с правото да бъдеш "забравен". В становището се посочва, че медиите имат право да не заличават информация за обществено опасни хора и престъпници.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:36, 01.04.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Напоследък все повече престъпници искат да бъдат забравени, разказва журналистът от вестник "24 часа" Виктор Иванов. Някои от осъдените вече са излежали присъдите си и търсят начин да заличат миналото си от архивите. Въпреки това досега изтрити статии няма.

Виктор Иванов, журналист в. "24 часа": "Това е откровена злоупотреба с право и вреди на свободата на словото. Тези искания станаха прекалено много и съответно трябва да има някакво уеднаквена практика."

Правото да бъдеш "забравен" е предвидено в общ европейски регламент за защита на личните данни от 2016 г. Според становището на Комисията за защита на личните данни правото на "изтриване" обаче не е абсолютно. Премахването на публикации може да бъде отказано, когато личните данни са обработени за журналистически цели и освен това се нарушава правото на свобода на информацията.

Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни: "Правото да бъдеш забравен не е възможност да се скриеш от обществото. Напротив това е възможност невярна за теб, неточна информация, да бъде коригирана или изтрита."

През 2018 г. в Комисията са разгледани 35 казуса срещу печатни и електронни медии. Само в един от случаите жалбата е била основателна.

Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни: "На база на решение на комисията може да се свали определена информация, която подлежи на заличаване. Становището е едно общо указание на комисията, което казва да това са правилата и те трябва да се прилагат по този начин."

Комисията преценява във всеки конкретен случай дали админстраторът на лични данни правилно прилага закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 души загинаха, след като автобус се запали в Перу
20 души загинаха, след като автобус се запали в Перу
Британските депутати гласуват алтернативи на сделката на премиера Мей за Брекзит
Британските депутати гласуват алтернативи на сделката на премиера Мей за Брекзит