Правят спешна проверка на Белоградчишките скали

Министърът на културата Боил Банов назначи спешна проверка, която да провери информациите, че на Белоградчишките скали и крепост се забиват винкели.

от БНТ
15:56, 13.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
У нас
правят спешна проверка белоградчишките скали

По-рано днес председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов поиска "незабавно да се спре вандалщината върху Белоградчишките скали, която поразява уникалния природен феномен", съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Гневът на Рашидов е предизвикан от "недопустимата намеса на техници, които под погледа на общинската власт в Белоградчик забиват винкели в скалите и закачват лампи без проект, без одобрение и без разрешение", добавят от партията.

Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“, съвместно с Националния институт за недвижимо културно наследство ще проверят на място сигнала за нерегламентирани намеси върху Белоградчишката крепост, паметник на културата и в района на Белоградчишките скали.

"Това недопустимо варварство и унищожаване на природния феномен веднага трябва да спре", категоричен е Вежди Рашидов. Той настоява за спешна намеса на оторизираните органи, които трябва да следят за опазването на културното наследство - полицията, Инспектората за опазване на културните ценности към Министерството на културата и Националният институт за паметниците на културата, още повече, че недопустима намеса има и в Белоградчишката крепост, която е национален паметник на културата.

Само преди два дни Вежди Рашидов внесе законова поправка, с която посегателствата върху паметниците на културата ще се наказват с десетократно по- високи глоби. Реакцията му беше предизвикана от неотдавнашната вандалщина в пещерата Магурата, която се намира в същия район.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Германците смятат, че здравето на Меркел е личен въпрос
Германците смятат, че здравето на Меркел е личен въпрос
Провеждат финални тестове на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй”
Провеждат финални тестове на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй”