Празничен блок по БНТ за 140 години от приемането на Търновската конституция

Българската национална телевизия отбелязва 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция с тричасовия празничен блок „Четем Конституцията" на 16 април и със специално издание на „ИСТОРИЯ.BG" в навечерието на светлата дата. В неделя (14 април) от 18:00 часа БНТ1 ще излъчи документален филм, посветен на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция „Премеждията на свещената книга" на сценаристите Мария Атанасова и Георги Ангелов.

от БНТ
15:05, 12.04.2019
Чете се за: 03:43 мин.
У нас
Празничен блок по БНТ за 140 години от приемането на Търновската конституция

„Конституцията бе спирана, възстановявана, тъпкана, ритана, но все си беше тя Свещената книга, от която се ръководеха всичките правителства. Защото за управлението на нашия народ тя е толкова необходима, колкото Евангелието за черквата.» (Стефан Стамболов)

В неделя (14 април) от 18:00 часа БНТ1 ще излъчи документален филм, посветен на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция „Премеждията на свещената книга“ на сценаристите Мария Атанасова и Георги Ангелов.

След Освобождението най-важна задача на младата държава е да бъде изработен основния закон. Нa 10 февруари 1879 година във Велико Търново е свикан първият български парламент. Открива го руският имперски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков, с думите:

„С пълна свобода и независимост на отделните мнения да се изкаже всеки от Вас по съвест и убеждение, с мисълта, че във Вашите ръце е щастието, благоденствието и бъдещата съдба на Отечеството, извикано за нов политически живот!“

След два месеца бурни дебати - сблъсък на позиции, емоции и екзалтирани страсти; викове, тропот, дюдюкания, размяна на обиди, замерване с предмети, цитати от Данте, покани за дуел и накрая - хоровоизпълнение „На многая лета“ – на 16 април 1879 година, Конституцията, останала в историята като „Търновска“ - е приета. „Нашето събрание – заявява екзарх Антим I, председател на Учредителното събрание - беше като кораб, изложен на бури: слава Богу, този кораб достигна пристанището. Направихме закони от Народа - за Народа“.

;

В 19 век, когато империите се разпадат, за да дадат път на националните държави и идеите за свобода и демокрация – Търновската конституция се ражда като един от първите и най-модерни основни държавни закони в Европа. Ключовата дума в нейната концепция е „свобода“. В бляскавите текстове на Търновската конституция триумфират духът на Великата френска революция и либерализмът на английския парламентаризъм.

Животът на Търновската конституция в изминалите 140 години преминава през редица политически сътресения и изпитания - неведнъж суспендирана, забранявана, променяна и заличавана, но вечно оцеляваща. Във времето България има четири конституции: първата – Търновска конституция от 1879 г., т. нар. Димитровска конституция от 1947 г., Живковската конституция от 1971 г. и Републиканската конституция от 1991 г.

Днес, оригиналът на Търновската конституция се съхранява в Държавна агенция „Архиви“.

Филмът „Премеждията на свещената книга“ представя историята на тази българска Свещена книга, разказана от проф. д-р Веселин Методиев - експерт по История на парламентаризма и политическите партии, проф. д.ю.н. Атанас Семов - съдия в Конституционния съд и доц. д-р Михаил Груев - председател на ДА „Архиви“. Режисьор на филма е Дамян Петров, оператор е Цветан Недков. Продуцент на проекта – Анна Яковлева. Повторенията на фирма са на 16 април от 12:30 часа по БНТ2 и от 22,00 часа по БНТ4.

Ден преди официалното честване, на 15 април от 21:00 часа, е специалното издание на „История.БГ“ - „Търновската конституция пред съда на историята“. Водещ ще бъде проф. д.и.н. Милко Палангурски – преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", изследовател и автор на първата по рода си енциклопедия, посветена на „строителите" на съвременната българска държава - „Учредителите". В Студио 1 на БНТ ще гостуват доц. д.и.н Костадин Паев – преподавател по история на държавата и правото в Югозападния университет „Неофит Рилски“, доц. д-р Валери Колев преподава Нова българска история (1878-1944) в СУ „Климент Охридски” и в Националната художествена академия, проф. д.и.н Веселин Янчев – преподавател по Нова българска история в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и неговите колеги доц. д-р Валери Колев и гл. ас. д-р Светослав Живков.

„Всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде,

свободенъ става, щомъ стъпи на Българска территория.“

(Конституция на Българското княжество, чл.61)

;

На 16 април – деня, в който отбелязваме 140-ата годишнина от приемането на първата Конституция на свободна България, БНТ ще направи зрителите част от тържествените чествания в страната. Тричасовият празничен блок - “Четем Конституцията" започва в 8.45 ч., а водещи от студиото в София ще бъдат Александра Гюзелева и Михаил Заимов.

Учредителното събрание, което съгласно Берлинския договор се нарича официално „Събрание на именити люде“. Депутатите, под председателството на Екзарх Антим І, не просто изработват и приемат Конституцията на страната, но създават основите на цялото държавно устройство.

„Най-главното начало на една Конституция е началото на свободата. Свобода на действувание, говорение и мисление са начала, които като вродени человеку, трябва да се почитат от всяка Конституция“ – се казва в доклада на „нарочната комисия“ за изготвяне проекта на бъдещата конституция, чийто председател е Константин Поменов.

Сред първите народни представители са Григор Начович, бъдещият министър-председател Константин Стоилов, Иван Гюзелев (математик и филосов, по-късно министър на просвещението), Димитър Греков, Драган Цанков, Никола Чернокожев, Марко Балабанов, Петко Каравелов, Петко Славейков, Тодор Икономов.

За историята на първата българска Конституция, отворила пътя на България към модерната европейска държавност, за нейния смисъл и принципи и философия в студиото но БНТ ще говорят учени с депутатски опит - доц. Веселин Методиев и проф. Екатерина Михайлова.

В специалната програма на БНТ Николай Колев ще разкаже за първия документ,поставил началото на демократичното конституционно право - “Велика харта на свободите”, наричана още “Магна харта”. Димитър Стоянович ще разлисти страниците на основните закони на Франция и Съединените щати и ще припомни съдбата на първия парламентарен председател Антим І.

На 16 април във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция и колегите от БНТ Пловдив ще поканят зрителите в час, заедно с учениците от хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в града под тепетата.

Преподавателят по конституционно право от СУ "Св. Климент Охридски" доц. Надежда Киселова, бившият съдия в Европейския съд по правата на човека Здравка Калайджиева и политологът проф. Антоний Тодоров ще проследят развитието на българската Конституция. Зрителите ще видят ценни архивни материали, а проф. Лазар Груев ще коментира промените и тълкуванията на конституционните текстове.

Пряко от Русе по темата ще се включи и проф. Марко Тодоров – ректор на Русенския университет „А. Кънчев“, депутат от VII Велико народно събрание и бивш министър на науката и образованието в правителството на Любен Беров и служебния кабинет на Ренета Инджова.

В пряко включване от Велико Търново Милена Кирова ще срещне зрителите с любителите на историята от дружество „Традиция“, които подготвят възстановка на събитията от преди 140 години, а Зорница Илиева ще разкаже историята на бившия турски конак, изграден през 1872 г. от големия възрожденски строител майстор Колю Фичето. В залата, в която са заседавали народните представители от Учредителното събрание, във вторник (16 април) ще се състои и тържествената сесия на 44 Народно събрание, която ще бъде излъчена директно по БНТ1 и БНТ4 от 11:00 часа.

От 20,30 часа обществената телевизия ще предава пряко тържествена заря, по случай 140 години от приемането на Търновската конституция.

Гледайте специалните предавания, посветени на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция по БНТ1 и БНТ4!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Найджъл Фараж регистрира партия Брекзит
Найджъл Фараж регистрира партия "Брекзит"
Активни потребители: Играчките тип „желе“ са опасни за здравето на децата
Активни потребители: Играчките тип „желе“ са опасни за здравето на децата