Празник на пелина отбелязаха в старозагорското село Змейово. То се слави като селото с най-хубавото домашно, билково питие. Откога в населеното място правят домашен пелин дори столетниците в селото не могат да кажат. Местните хора са категорични обаче, че такъв елексир като змеевския никъде няма.
На най-голяма почит в старозагорското село се радват майсторите на прословутата горчива напитка. Един от тях е 70-годишният Кънчо Николов. Прави пелин близо 14 години. Започва случайно, когато при реставрация на къщата си, в мазето, увита с черги, намира летописна книга на селото, писана от Стойчо Димитров. Вътре е и оригиналната рецепта за пелин. Тя е разчетена трудно, благодарение на графолози, но и до днес дядо Кънчо я спазва за да прави натурален, ароматен пелин.
Кънчо Николов: И той пише съответно пропорцията, която трябва да се спазва, както билките, така и плодовете. Но най-важното в пелина, в технологията на пелина, в тези вече 14 години, откакто аз го произвеждам, това е баланса между сладкия и горчивия пелин. Който го направи това нещо е направил пелин, а който не е успял, нищо не е свършил.
Майсторът казва, че в основата на змеевския еликсир е хубавото вино.
Кънчо Николов: Той се прави, като основата на всичко е хубавото вино, значи диворастящите билки, които се срещат в природата, в две разновидности - едната е горчив пелин, а другата е сладък пелин и обратно.
Дядо Кънчо е категоричен, че натуралният еликсир се разпознава по три неща: да сладни на небцето, горчи на гърлото и да пари на стомаха. Отрича, че добрия пелин се прави от много съставки.
Кънчо Николов: "Те са съставките само колко - 12/6 плода, подправки и шест задължително билки.
Накратко - не е проста работа пелинът! Най-добре отидете в Змейово и си пийнете от майсторски приготвения еликсир.