ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Празникът на черешата в Кюстендил събра хиляди туристи

bnt avatar logo от Антон Чавдаров
A+ A-
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Празник на черешата събра хиляди туристи в Кюстендил. Традиционно всички гости на града можеха да опитат от вкусния плод, а читалищата от всички села в общината подредиха красиви картини от череши. Празникът се провежда за десета година и помага много на местните производители да покажат продукцията си пред гостите на града.

Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време 0:00
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

      Напук на лошата година със слаба реколта, празникът на черешата в Кюстендил отново събра хиляди туристи. С много въображение групи от различните села рисуваха със самите череши.

      Стоян Ръждавички, с.Ръждавица: Постарахме се да изобразиме еднак юстендилска девойка, която на фона на черешите показва красотата на нашите девойки от кюстендилска община.
      Милена Стоименова, с.Жабокрът: Какво ли не сме правили, жена в носия, дечица в носия.

      За да се получат красивите картини внимателно от всяка череша се маха дръжката, а плодът се поставя на определена до милиметър позиция. За хубав образ са нужни много череши, все в перфектен вид.

      Милена Стоименова, с. Жабокрът: Много, некъде около 70-80 килограма, за да се направи това голямо пано.

      Вешелото и тази година беше символът на кюстендилския празник. Красиво вплетените череши впечатляваха всички в града.

      Стоян Ръждавички, с.Ръждавица: Прави се на пръчка, която в долния край има едно четалце, и на него с двойки, тройки череши, които са две или три на едно, и се уплитат като куцало как се прави, плитката на жената… Нашите баби едно време плетеха такива вешела и ги продаваха на гарата.

      Кюстендилци показаха и един страхотен десерт - сладкото от череши. Без да крият нищо, местните жени разказаха как се прави то.

      Николина Богданова: Като се вари вечерно време по хлад, да не е топло и два-три пъти го преварваме и става чудно сладко, което с апетит ядеме.

      Празникът продължава и в неделния ден.

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image
      Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
      Абонирай ме за най-важните новини?