Празник на черешата събра хиляди туристи в Кюстендил. Традиционно всички гости на града можеха да опитат от вкусния плод, а читалищата от всички села в общината подредиха красиви картини от череши. Празникът се провежда за десета година и помага много на местните производители да покажат продукцията си пред гостите на града.
Напук на лошата година със слаба реколта, празникът на черешата в Кюстендил отново събра хиляди туристи. С много въображение групи от различните села рисуваха със самите череши.
Стоян Ръждавички, с.Ръждавица: Постарахме се да изобразиме еднак юстендилска девойка, която на фона на черешите показва красотата на нашите девойки от кюстендилска община.
Милена Стоименова, с.Жабокрът: Какво ли не сме правили, жена в носия, дечица в носия.
За да се получат красивите картини внимателно от всяка череша се маха дръжката, а плодът се поставя на определена до милиметър позиция. За хубав образ са нужни много череши, все в перфектен вид.
Милена Стоименова, с. Жабокрът: Много, некъде около 70-80 килограма, за да се направи това голямо пано.
Вешелото и тази година беше символът на кюстендилския празник. Красиво вплетените череши впечатляваха всички в града.
Стоян Ръждавички, с.Ръждавица: Прави се на пръчка, която в долния край има едно четалце, и на него с двойки, тройки череши, които са две или три на едно, и се уплитат като куцало как се прави, плитката на жената… Нашите баби едно време плетеха такива вешела и ги продаваха на гарата.
Кюстендилци показаха и един страхотен десерт - сладкото от череши. Без да крият нищо, местните жени разказаха как се прави то.
Николина Богданова: Като се вари вечерно време по хлад, да не е топло и два-три пъти го преварваме и става чудно сладко, което с апетит ядеме.
Празникът продължава и в неделния ден.