Дни на хляба се провеждат край Своге. И тази година те събраха най-добрите майстори на обредни погачи. След като изкусни кулинари от 6 населени места в региона вече показаха, че пазят традицията за замесването на хляб, днес тя беше възродена и в селата Гара Лакатник и Гара Бов.
Пътуваме към село Гара Лакатник край Своге. В неделната сутрин селото е домакин на празниците на хляба, които продължават вече над седмица в региона. Местното читалище събра най-добрите майстори на обредни погачи. Сред тях най-силно се отличи като вкус и изработка питката на Йорданка Тодорова.
Йорданка Тодорова: Какво би могло да бъде по-важно от раждането на живот, затова направих питка за новородено, щъркелчето и меда...
Йорданка се научава да меси хляб от своята майка. Тя се радва, че има на кого да предаде тези умения.
Йорданка Тодорова: Аз вече съм майка, баба, имам малък внук. Надявам се да остане за моите деца тази традиция, когато има любов, има желание. Знаем, че никой не е по-голям от хляба.
По-късно празникът се пренесе в село Гара Бов. В кулинарното състезание за най-добра погача в селото се включи и 12-годишната Гергана.
Гергана Георгиева: Това е питка-памук и е направена от мен с малко помощ от баба...
- Първата ти питка ли е това?
- Не, аз от малка я гледам и се опитах и аз да направя.
Валентина Ангелова - баба на Гергана: Прави го с душа и със сърце, което мен много ме радва, защото това е нещото, което трябва да остане - българското в нас, всички традиции се спазват в нашето семейство.
Другата седмица в столици на хляба ще се превърнат селата Свидня и Искрец, а след тях и Дружево, и Миланово. Най-добрите майстори ще премерят кулинарните си умения на финала на празника, който ще се проведе на 13 май в Своге.