НОВИНИ

Пречиствателна станция и канализация за 7 млн. лв. в силистренско село се рушат

Пречиствателна станция и канализация за над 7 милиона лева в силистренското село Сребърна се рушат от години. Причината е некачествено изпълнение и недостиг на средства за довършването им. В момента отпадните води на домакинствата се извозват всеки месец в пречиствателната станция на Силистра, което натоварва и без това малкия бюджет на общината.

bnt avatar logo
от Теодор Стамболиев
16:30, 09.01.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Преди 18 години Община Силистра разработва проект, с който да превърне Сребърна в първото българско село с канализация. Улиците се разкопават, полагат се 13 километра тръби. През 2009 г. се построява и пречиствателна станция - чешко производство, която заработва за съвсем кратко.

Георги Иванов, кмет на с. Сребърна: Направена е тридневната проба. Затвориха я и не са я пуснали оттам нататък.

Оттогава съоръжението събира паяжини и ръждясва. Според Община Силистра не може да заработи. Причината е, че некачественото полагане на тръбите не позволява включването на пречиствателната станция в канализацията на селото. В момента отходните му води се вливат в три септични ями.

Инж. Тихомир Борачев - заместник-кмет на Община Силистра: Има улягане на канализацията, в резултат на което, ако решим да завършим този проект, трябва да се вложат допълнително средства.
Изхождайки от тази позиция сме уведомили Министерството на околната среда и водите. Предлагаме два варианта да бъде завършена пречиствателната станция, а вторият вариант е да се спре проектът, тъй като доста средства още са необходими за завършването, оборудването да се разпродаде и жителите на село Сребърна да минат на септични ями.

За да заработи станцията, са нужни два милиона лева. Пари обаче няма. Затова Община Силистра е принудена да плаща всеки месец по 1000 лева за извозването на отпадните води от селото и тяхната преработка. Пари се харчат и за охраната на обраслата в буйна растителност пречиствателна станция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автоинструктори излизат на протест срещу промените в шофьорските курсове
Автоинструктори излизат на протест срещу промените в шофьорските курсове
Частично бедствено положение в община Вълчи дол заради чумата по свинете
Частично бедствено положение в община Вълчи дол заради чумата по свинете