НОВИНИ

Преди заключителния концерт на майсторския клас на Райна Кабаиванска

В неделя вечер в Софийската опера Райна Кабаиванска изправя на изпит пред публиката своите ученици. Голямата оперна звезда се връща в родината всяка година, за да преподава тънкостите на белкантото в организирания от Нов български университет майсторски клас. Най-добрите от тях продължават заниманията си с нея и в Италия. Каква отговорност стои зад решението да научиш някой да пее на световно ниво - Райна Кабаиванска разказа пред Миглена Стойчева.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
11:50, 23.09.2017
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Сърцето ѝ е толкова щедро, че в него винаги има място за още един талантлив певец, който трябва да получи подкрепа, грижа и любов, за да се научи да пее красиво. Убедена е, че това е нейната кауза и с постоянство се прибира у дома, за да ѝ служи.

Райна Кабаиванска: Аз съм непрекъснато с байрака, за да спасяваме нашата опера - операта, на която аз съм свикнала. Така че аз все още търся големия талант и, как да ви кажа, търся го в България. Това за мен е също много важно.

Много от учениците ѝ, които са били част от майсторския клас в България, вече са превзели световните сцени. Това лято на фестивала в Залцбург под палката на Рикардо Мути изгря звездата на още една нейна ученичка - Виктория Йео Дори, когато са достигнали звездния небосклон на голямата опера, учениците ѝ продължават да я търсят

Райна Кабаиванска: Денонощно моят телефон звъни. Едната ми казва аз съм сега в Ню Йорк, дебютирам в Кармен и аз ѝ пея някои пасажи, в които зная, че тя ще има трудности, другият звъни от Ковънт Гардън - ами аз сега съм тука в Кармен, не ми излиза си бемола на арията, как да го направя? Подпри така, дъхът надолу и пак му пея. И си спомням за моята стара учителка, която до 102 години ми пееше по телефона моите фрази. така че аз не съм на 102, но горе-долу.

- Така ли, пеете по телефона фрази и това не ви уморява?

- Напротив, това ми дава голямо щастие!

И тази година Райна Кабаиванска ще избере няколко певци, с които ще продължи да работи цяла година в Италия. Кои ще са щастливците, ще стане ясно в края на концерта, с който ще бъде закрит поредният ѝ майсторски клас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училища в област Благоевград ще получат европейски средства
Училища в област Благоевград ще получат европейски средства
Отнеха короната на Мис Турция
Отнеха короната на Мис Турция