НОВИНИ

Равносметката след "Резиденция Баба"

И тази година приключението "Резиденция Баба" разкри тайнството на българското село пред младите хора. Девет души от големи градове в България прекараха близо месец с местни жители в района на Гоце Делчев. Автентичността и очарованието на хората в село Лъжница оставиха траен отпечатък в съзнанието на младежите. Този проект на "Фабрика за идеи" помага на столичани да обменят опит, знания и вдъхновение с местните хора.

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:58, 23.09.2017
Чете се за: 01:13 мин.
Още

Сгушено в полите на Пирин малкото, но пъстро село Лъжница спира дъха на всеки още от пръв поглед.

Сафе Мехмед Моллова, част от приемно семейство: Тук хората по празниците сме всички задружни. Каквото и лошо да стане за селото, всички се отзовават. Няма завист, няма егоизъм.

Това е и най-ценният урок, който доброволците получават още с пристигането си в селото - да бъдат сплотени. Приключението на младежите започва на 4 септември. В този ден те за първи път се докосват до традициите на местните жители.

Мартин Колев, доброволец: Най-приятното нещо са празненствата и настроението, което се вижда навсякъде. Това е много живо село, така че непрекъснато човек има какво да види някъде. Да кажем било то сватба. Ние дойдохме по време на Курбан Байрам. Много големи хора, много народна музика, пеене. Това е определено най-приятното нещо за мен.

Пеенето съпътства всяка дейност на хората в Лъжница, а миризмата на местни специалитети се носи из цялото село. Всеки доброволец има и своя кулинарна книжка. Домакините признават, че освен кулинарни умения трябва и тайна съставка, която прави ястията в този край уникални - любовта към българския фолклор.

Тук всяко нещо има приятен привкус, споделят доброволците, та дори и работата. Готвенето, тъкането на стан, подготовката за зимата се превръщат в ежедневие. Разговорите обаче са на преден план.

Заафер Койнаров, кмет на с. Лъжница: Двама от резидентите са в моята къща - успяваме през по-голямата част от деня да се виждаме, да контактуваме, да говорим за теми, от всякакво естество - религиозни, макар и проблемни теми и аз лично впечатленията ми от тях са, че са образовани, добре отнасящи се към местните - млади и стари.
Петя Димитрова, доброволец: Това е един много добър начин да прекарам 20 дни в съвсем реална среда, живеейки при местен човек, в село отдалечено от моя роден край с една култура, която познавам доста слабо - тази на българо-мохамеданите.

"Резиденция Баба" не е проект, който помага единствено на села, които се обезлюдяват. "Резиденция Баба" помага и на хората, които живеят в живи и будни села - като село Лъжница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Натоварен е трафикът по българо-турската граница
Натоварен е трафикът по българо-турската граница
В Бургас въвеждат още електронни услуги
В Бургас въвеждат още електронни услуги