НОВИНИ

Предимството да си доброволец

Доброволчеството е един от начините за справяне с младежката безработицата и гарантира по-добрата реализация на пазара на труда. В това са убедени от Националния алианс за работа с доброволци. Оказва се, че всеки млад човек, който се е занимавал повече от година с подобен тип дейност, развива допълнителни умения, а това все повече се цени от бъдещите работодатели. Данните се потвърждават от изследване, проведено с 15 групи от различни фирми, в партньорство със Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и „Индъстри уоч“.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
17:25, 30.06.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Работодателите все повече предпочитат служители с предприемачески умения, защото те приемат предизвикателства и знаят как да се справят с тях. А това в работата на доброволците е ежедневие.

Ренета Венева – председател на Национален алианс за работа с доброволци: "Те планират, работят в екип, разпределят роли и ангажименти, разпределят бюджет, търсят финансиране. След това отиват на терен и работят по тази доброволческа активност."

В десетки такива ситуации е попадал Илия Маринчешки. Сега той е на 27 години. Работи като училищен психолог и преподавател. Освен това при него идват на стаж бъдещи учители.

Илия Маринчешки – доброволец и психолог: "Когато свършех лекции, отивах да работя на едно място, отивах да работя на друго място, отивах да правя една инициатива, отивах да правя друга инициатива. Когато работиш с хората и виждат, че нещата, които се случват, са хубави, след това те ти предлагат работа."

Според изследването всеки втори доброволец има предпиемачески умения, а всеки трети показва лидерски качества. Колкото и обаче работодателите да търсят такива кадри, няма национална система как тези компетенции да бъдат признати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пропускателният режим във Френската гимназия ще е обвързан с банка
Пропускателният режим във Френската гимназия ще е обвързан с банка
Мартин Минков е новият програмен шеф на БНР
Мартин Минков е новият програмен шеф на БНР