НОВИНИ

Представят бюджета на ЕС след 2020 година

Европейската комисия предлага България да получи с 8% повече финансиране в бюджета за кохезионната политика в периода 2021 - 2027 г. Това заяви Виктория Алиата ди Вилафранка, представител на Европейската комисия, по време на обсъждане по темата в София.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
12:13, 28.06.2018
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Тя подчерта, че проектобюджетът на Европейския съюз е по-гъвкав, защото в зависимост от потребностите страните ще могат да прехвърлят до 5% от финансирането от една европейска програма в друга. Освен това ще се планира в рамките на 5 години, за да могат в последните две години от програмния период държавите - при необходимост - да променят приоритетите си. Според българското правителство нашият принос към формирането на бюджета е съществен и акцентът трябва да бъде върху кохезионната политика.

Иван Иванов, директор на дирекция "Централно координационно звено" на Министерския съвет: Кохезионната политика трябва да продължи да бъде за всички региони. За нас като страна, в която се намират двата най-бедни региона, е много изкушаваща тезата всички пари да отидат за най-бедните. Но истинска конвергенция може да се получи само на територията на целия ЕС.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цвета Караянчева се срещна с председателя на чешкия парламент
Цвета Караянчева се срещна с председателя на чешкия парламент
Меркел пред Бундестага преди срещата на върха в Брюксел
Меркел пред Бундестага преди срещата на върха в Брюксел