НОВИНИ

Преговаряме с Иран за продажба на реакторите за АЕЦ "Белене"

Страната ни е готова да подпомогне ислямската държава с ядрени експерти. Продажбата на реакторите за АЕЦ "Белене" в Иран е един от въпросите, които ще бъдат засегнати по време на посещението на българската делегация в ислямската държава. Това стана ясно от думите на енергийният министър Теменужка Петкова, която ще придружи по време на пътуването му премиера Бойко Борисов.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:57, 10.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:27 мин.
По света
преговаряме иран продажба реакторите аец белене

Петкова изтъкна, че водеща тема на разговорите в Иран ще бъде възможността България да купува природен газ от републиката. Освен това обаче ще бъдат засегнати сериозно ядрените теми. Освен заради реакторите, България е готова да предостави експерти по ядрена енергетика на Иран.

Енергийният министър обясни още, че България може да води преговори за продажбата на беленските реактори единствено с разрешението на руската компания "Атомстройекспорт". На въпрос на БНТ дала ли е Москва съгласие за преговорите в Иран, Петкова не отговори.

България беше осъдена в началото на месеца да плати 550 млн. евро на "Атомстройекспорт" за изработените един реактор и половина за АЕЦ "Белене". Към сумата се добавят 70 млн. евро лихви. Страната ни ще плати и 5 млн. евро за съхранение на оборудването до момента. София е поръчала реакторите на Москва през 2008 г.

На извънредна пресконференция в неделя от партиите АБВ и Гергьовден обявиха, че Министерството на енергетиката умишлено крие информация за арбитражното дело и обясниха, че страната ни ще трябва да плати най-малко 800 млн. евро заради арбитражното решение. Сумата беше отречена от министър Петкова. Тя обяви още, че ще отговори на въпросите на АБВ, които те са задали по закона за достъп до информация.

Премиерът Бойко Борисов отказа да даде подробности за преговорите, с мотив, че не трябва да се знае какво прави България, но обясни, че въпросът с двата реактори е належащ, защото всеки ден България трябва да плаща глоба от 170 хил. евро докато плати на Русия съоръженията.

;
Бойко Борисов, министър-председател: Имаме един гьол, имаме да плащаме още милиарди и нямаме нищо, това е което сме постигнали през годините. Сега когато сме в началото на всички разговори е хубаво от нашите медии, те да научават какво си говорим, как го правим, какво би могло да се случи. Бъдещето време е присъщо на комунистите. Всеки ден ни е 170 хил. евро, това са към 340 хил. лева на ден цъкат на електромера. Моля ви месец време, търпеливо да намерим решение, че времето минава, октомври-ноември като влезем за бюджета в парламента, трябва да го слагаме този милиард и от някъде трябва да го взимаме.
;
Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Основен акцент в тези разговори ще бъде насочен към нашия основен приоритет за източниците на природен газ, Иран е една от страните с най-сериозни залежи на природен газ. Ще обсъждаме разбира се и други важни въпроси в областта на ядрената енергетика, които биха могли да бъдат в общ интерес за двете страни. Не трябва да се забравя и това, че по отношение на това оборудване, трябва да работим съвместно с нашите партньори от "Атомстройекспорт".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два крайградски влака се блъснаха в Чехия
Два крайградски влака се блъснаха в Чехия
Над милион лева допълнително дължат на НАП собственици на скъпи коли
Над милион лева допълнително дължат на НАП собственици на скъпи коли