НОВИНИ

Преговорите за нов рамков договор в здравеопазването приключват

Преговорите за нов рамков договор в здравеопазването вървят към своя край. Увеличение на цените на клиничните пътеки договориха Лекарският съюз и Здравната каса. Това би трябвало да намали напрежението в общинските болници. Информация по хода на преговорите за рамковия договор от касата няма. Днес от Лекарския съюз дадоха някои детайли.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:11, 14.02.2018 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
Още

От Лекарския съюз са успели да договорят повишение на цените на 113 клинични пътеки от общо 280. Те са от всички специалности, но най-вече тези, свързани с лечението на деца.

д-р Венцислав Грозев - председател на БЛС: Всички пътеки, които се изпълняват на нивото на общинските болници са завишени - предимно в педиатрията, АГ, неврологията пулмологията.

Това би трябвало да успокои донякъде работата в общинските болници. Договорено е и увеличение на обемите или възможност за прием на повече болни. Което би трябвало да тушира донякъде проблемите с надлимитните дейности. Личните лекари ще получават повече пари за пациентите си, ще имат и повече стимули да правят профилактика и имунизации. Решен е проблемът им и с отчитането на болните, който генерираше напрежение.

д-р Венцислав Грозев: Сега това нещо е изчистено, и в рамките на този месец се приема начина на отчитане и ще бъде променен по електронен начин за всички Така че мога да успокоя колегите си общо-практикуващи лекари че това нещо е постигнато в този преговорен процес.

Има увеличение и на лабораторните и образни изследвания с 3 милиона лева. Според съсловието, обаче, тези пари са недостатъчни, за да се изнесат извън болниците изследванията на хронично болните и затова ще продължат да се правят с ненужни хоспитализаци. Там диспансерното наблюдение също е подсилено.

д-р Венцислав Грозев: Няма да вървим да правим поголовно повишаване, а диференцирано, точно там, където има необходимост.

Профилактичните прегледи за рак на гърдата и матката са увеличени, цитонамазката влиза още при жените над 30 г., отделени са малко повече пари и за мамографии. До този момент преговорите вървят гладко и по всяка вероятност новият рамков договор ще бъде подписан на 28 февруари. Влиза в сила от 1 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Договорът за добросъседство между България и Македония влиза в сила от днес
​Договорът за добросъседство между България и Македония влиза в сила от днес
На празника на влюбените – музика за пациентите на русенска болница
На празника на влюбените – музика за пациентите на русенска болница