НОВИНИ

Местят във фургони пострадалите от наводнението в Мизия

Внезапна смяна на местоживеенето посред зима разтревожи хората в Мизия, останали без покрив след наводнението през август миналата година. Дни преди Коледа започна спешна евакуация на пострадалите, настанени в училищното общежитие. Самотни възрастни хора и семейства с малки деца се пренасят във фургонното селище, където ще прекарат зимата.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
18:07, 19.12.2015
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Парите, с които община Мизия плащаше за ток, вода и парно на пострадалите от наводнението домакинства, свършиха предколедно. 80-годишната Цветана Койнашка се оплака, че вече сама ще плаща консумативите във фургона.

Цветана Койнашка: Без да предупредя, на 3 декември засякоха, аз имам 170 лева да плащам - ток и вода. И може би е нормално, но да ни бяха предупредили, лятото да си събирам, а сега... Аз съм с минимална пенсия.

В общежитието парното не е пускано през този сезон, разказаха хората, които заварихме да изнасят багажа си от стаите, за да се преселят във фургоните. Сред тях е и Силвия с двете си малки момиченца.

Силвия: Имаше парно, но казаха, че няма да го пускат, защото нямало средства. Затова ни изкарват, за да може всеки да си плаща поотделно. Тук няма как да засекат кой какво е консумирал, на един електромер сме и не може да се засече.
Жасмина Геранджийска: Нямаме къща, къде да живеем, и ни карат в едни фургони. Как така? Да не сме кучета за фургони?

Баба Калудка Врънкяшка от година и половина се мести от едната в другата детска градина, после в общежитието, а от вчера по неволя е новодомец във фургонното селище.

Калудка Врънкяшка: Идва преди 3-4 дни домакинката и ни предупреди, че ще ни местят, защото няма как да се топлим там, тук ще бъде. Тук се отопляваме с печка, ама ни е страх да я пускаме, защото казват, че 200 лева ни не мърдат за ток. А пенсията ми е 180 лева.


;

От градската управа признаха, че наистина има хора, недоволни от преместването, но общината няма пари за парно в общежитието.

Николай Нековски, заместник-кмет на Мизия: Сметките в общежитието и във фургоните досега всичко е поемала общината, но не със собствени средства, а от спонсори. Докато има спонсорски средства, ще продължим да плащаме, както досега.

Засега хората се радват на прогнозите да мека зима. От общината пък обещаха да ремонтират общежитието и напролет, когато фургоните си заминат, семействата без дом няма да останат на улицата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масов бой със светлинни мечове в Лос Анджелис
Масов бой със светлинни мечове в Лос Анджелис
Многохиляден протест в защита на демокрацията в Полша
Многохиляден протест в защита на демокрацията в Полша