НОВИНИ

Премиерът Борисов разговаря по телефона с Доналд Туск

В телефонен разговор премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъдиха предстоящата среща на върха на тема „Западни Балкани" в София през май, в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Координирани бяха действията по организация на срещата, както и процесът по съгласуване с останалите държави членки на подходяща дата за насрочване на форума.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:42, 10.10.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

По-рано Бойко Борисов запозна бившия италиански премиер и настоящ италиански сенатор Марио Монти с приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.

Борисов посочи, че страната ни залага на ясна и позитивна програма, ориентирана към постигане на конкретни резултати в сферата на сигурността, повишаване на заетостта и по-силно присъствие на ЕС на международната сцена.

Монти, който има богат опит в европейската политика, е в София за участие в конференция „Бъдещето на Европа и българската перспектива".

На нея италианският политик даде пълната си подкрепа за приоритетите на Българското председателство и изтъкна като особено важна темата за Западните Балкани. По думите му България има възможността да отправи силно послание към Европа със Срещата на върха за перспективата пред държавите от този регион, която ще организира в рамките на председателството. Тази тема, заедно с бъдещето на еврозоната, членството ни в Шенген и проблемите на сигурността и миграцията, бяха основен акцент и в изказванията на вицепрезидента Илиана Йотова и на министъра за европейското председателство Лиляна Павлова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската лютеница е хит във Франция
Българската лютеница е хит във Франция
Ще се намеси ли ЕК, ако Каталуния обяви независимост?
Ще се намеси ли ЕК, ако Каталуния обяви независимост?