НОВИНИ

Премиерът Борисов се срещна с президента на Украйна Петро Порошенко

Украинските граждани с български произход винаги ще бъдат мост за разбирателство и сътрудничество между двете страни. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с президента на Украйна Петро Порошенко в Одеса. По-късно двамата участваха в тържествата по повод 160-годишнината на Болградската гимназия „Г. С. Раковски", заедно с вицепрезидента Илиана Йотова, вицепремиера Валери Симеонов и министъра на образованието Красимир Вълчев.

bnt avatar logo
от екип на БНТ
12:01, 05.10.2018 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
По света

В рамките на разговора българският премиер Борисов подчерта, че съвместното отбелязване на юбилея на гимназията в Болград е израз на споделеното разбиране и от двете страни за важността от съхраняване на езиковата и културната идентичност на българската общност в Украйна.

„Длъжни сме да използваме това приятелство, за да живеем по-добре. Продължаването на тази политика е най-добрата гаранция, че сънародниците ни и занапред ще бъдат мост на сътрудничество на страната с България и ЕС, както и фактор за осъществяване на нейната европейска перспектива“, подчерта още българският министър-председател.

; ;
Илияна Йотова, вицепрезидент на България: Нека да пазим суверенитета си, нека да пазим традициите и обичаите така както в българските музеи и в селата се предава от поколение на поколение, от баби и дядовци на внуци. Само така с толерантност, с уважение помежду ни, с помощ, когато сме в беда, заедно на красивите ни празници, само така ще пребъдат и двете ни държави.
;
Бойко Борисов, министър-председател на България: С президента Порошенко сме си стиснали преди време ръцете за пътя Одеса - Рими - той е на 90 километра до пристанището. Освен това за доста инфраструктурни по-малки, и по-големи проектчета, включително и за големия мост, за да можем Одеса -Варна- Бургас - Азия сме работили сутринта с министрите на транспорта и регионалното развитие мисля, че беше, от страна на Украйна, защото тези пътища ще направят тази свързаност, която е необходима и за бизнеса. Без това и стокооборотът ни се увеличава непрекъснато. Договорихме се с кмета на Одеса и президента Порошенко - те дават сграда за училище в Одеса, ние даваме сграда за културен център в София.

Украинският президент изрази благодарност за усилията на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС в контекста на отношенията между Европейския съюз и Украйна, включително и за макрофинансовата помощ за страна му.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Ние високо оценяваме помощта на България за украинските военнослужещи. През юни стартира и доверителният фонд на НАТО за медицинската реабилитация, където България има статут на водеща страна. Искрено благодаря на министър-председателя за поканата му от трибуната на ООН към международната общност да се удвоят усилията за разрешаване на ситуацията в Донбас и подкрепата към нашата инициатива за разполагане на мироопазваща мисия на ООН в окупираните територии на Източна Украйна. Благодарим на България за силната подкрепа към Украйна по време на председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. Това важи и за прилагането на споразумението за асоцииране, както и за защита на суверенитета и териториалната цялост на страната.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха Нобеловата награда за мир за 2018 година
Обявиха Нобеловата награда за мир за 2018 година
Няма надежда за оцелели след земетресението в Индонезия
Няма надежда за оцелели след земетресението в Индонезия