НОВИНИ

Премиерът на Нова Зеландия: "Не изричайте името на терориста!"

Новозеландският министър-председател Джасинда Ардърн обеща да не позволи стрелецът от Крайстчърч да получи известността, към която се стреми. В петък бяха извършени две атаки срещу джамии и бяха убити 50 души.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:22, 19.03.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Извънредно заседание на новозеландския парламент беше свикано след най-смъртоносното нападение в историята на страната. Емоционалното изказване на министър-председателя Джасинда Ардърн започна с арабски поздрав.

Премиерът информира депутатите за принципното решение на нейното правителство да внесе промени в законодателството за оръжията. Тя обеща масовият убиец да "понесе цялата строгост на закона", но също и никога да не получи известността, към която се стреми.

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: "Няма да ме чуете да произнасям името му. Той е терорист. Той е престъпник. Той е екстремист. Но когато аз говоря, винаги ще бъде без име".
;

Новозеландският министър-председател обеща да направи всичко по силите си, за да не позволи на заподозрения Брентън Тарант да дава израз на своите идеи. Тези опасения се появиха, след като обвиненият в убийство австралиец реши сам да се защитава в съда, пред който ще се изправи на 5 април.

Джасинда Ардърн призова жителите на страната да окажат подкрепа на опечалената мюсюлманска общност. В Нова Зеландия днес се подготвят първите погребения на убити при атаката. Новозеландските власти са издали 65 визи на роднини на 50-те жертви. 30 от ранените остават в болницата в Крайстчърч. Деветима от тях са в критично състояние. Четиригодишно дете в тежко състояние и неговият баща са били транспортирани в Окланд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев
Продължава делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев
Доналд Тръмп дарява заплатата си
Доналд Тръмп дарява заплатата си