НОВИНИ

Неяснота около Брекзит: споразумението не може да бъде гласувано отново

Министър-председателят Тереза Мей ще обсъди с правителството следващите стъпки за Брекзит, след като Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу изключи трето гласуване на нейната сделка без промяна в нея. Мей се надяваше да внесе споразумението за нов вот до 20 март.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:21, 19.03.2019 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Броени дни преди 29 март, когато Обединеното кралство трябва напусне Европейския съюз, неизвестните и объркването около Брекзит стават все повече.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу изключи ново гласуване на споразумението за Брекзит, ако в него не бъдат внесени съществени промени. В подкрепа на решението си той се позова на 400-годишна конвенция.

Сделката на министър-председателя Тереза Мей вече два пъти беше отхвърлена, но правителството обмисляше да поиска трети вот, непосредствено преди срещата на върха на европейските лидери в края на тази седмица.

Късно снощи отговорът на кабинета беше, че взима предвид изявлението на Бъркоу, но това ще изисква сериозно обмисляне. Вероятно британското правителство ще поиска отлагане на Брекзит.

Държавните и правителствените ръководители на страните членки може да не вземат окончателно решение дали Брекзит да бъде отложен. Но не е изключено решение да има и след срещата тази седмица с писмена процедура. Това е заявил пред Ройтерс високопоставен дипломат от Европейския съюз, пожелал анонимност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК отчита свършеното през 5-годишния си мандат
ЦИК отчита свършеното през 5-годишния си мандат
Задържаха трети заподозрян за стрелбата в Утрехт
Задържаха трети заподозрян за стрелбата в Утрехт