НОВИНИ

Нова Зеландия затяга реда за притежание на оръжие

Нова Зеландия затяга законите за притежание на оръжие. 72 часа след кървавото нападение в Крайстчърч, при което загинаха 50 души, правителството постигна съгласие за реформиране на правилата за притежаване на оръжие. Нападателят, Брентън Тарант отказа да използва служебен адвокат. Той обяви, че ще се защитава сам. Към списъка с държави, които е посещавал австралиецът, се добавиха Гърция и Израел.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:34, 18.03.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света
нова зеландия затяга реда притежание оръжие

При население от 5 милиона, в Нова Зеландия милион и 500 хиляди частни лица притежават оръжие. За пистолет- удостоверение се издава при навършени 16 години, а за полуавтоматично оръжие - на 18. В Нова Зеландия полуавтоматичните оръжия са ограничени до 7 изстрела, но много често се преправят.

Стрелецът от Крайстчърч притежавал две полуавтоматични оръжия, две пушки тип помпа и още една пушка. Четири от оръжията били купени законно от онлайн магазин.

Дейвид Трипъл, собственик на оръжейния магазин: Той получил удостоверението за оръжие през 2017 г., месец по-късно е била първата му покупка от нас.

В Нова Зеландия опити за промяна на законодателството за оръжието са правени няколко пъти през последните двайсетина години, но досега безрезултатно.

Премиерът на Нова Зеландия призова притежателите на полуавтоматично оръжие доброволно да го предадат.

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия: До десетина дни ще обявим реформи за притежаването на оръжия. промените ще направят нашите общности по-сигурни.

18-годишен младеж от Крайстчърч беше обвинен, че в социалните медии е разпространил записите от нападението. Съдът отказа да го пусне под гаранция. Следващото дело е в началото на април.

Скръбта и шокът продължават да владеят Крайстчърч. На мястото на трагедията днес дойдоха парамедиците, които първи се опитали да помогнат на жертвите.

Пол Бенет, парамедик: От джамията се стичаше река от кръв... Това е гледка, която никога не може да бъде забравена.

Паметта на жертвите беше почетена от учениците на Крайъстчърч с традиционен танц на маорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Адриатическо откритие
ДРУГИТЕ новини: Адриатическо откритие
БНТ ще излъчи квалификациите на българските национали за Европейското по футбол
БНТ ще излъчи квалификациите на българските национали за Европейското по футбол