НОВИНИ

Президентите на САЩ, Канада и Мексико се срещнаха в Отава

Среща на президентите на Съединените щати, Канада и Мексико в Отава. Барак Обама, Джъстин Трюдо и Енрике Пеня Нието обсъдиха политически и икономически въпроси на вътрешно и външно ниво като решението на Великобритания да напусне Европейския съюз и бъдещето на президентския пост в Съединените щати.

Георги Петров
от Георги Петров
07:32, 30.06.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Резултатът от референдума във Великобритания беше сред водещите теми на разговор между тримата президенти. Барак Обама призова европейските лидери да подходят внимателно и рационално към ситуацията и предупреди, че проблемите, довели до "Брекзит" далеч не се ограничават само до Обединеното кралство.

Барак Обама, президент на САЩ: "Обстоятелствата, довели до "Брекзит", могат да се ограничат до Великобритания, но не и проблемите на хората. Краткосрочните последствия от "Брекзит" могат да бъдат овладяни, но дългосрочните тенденции на неравенство и социално разделение не могат да бъдат ингнорирани. Как ние ще отговорим на силите на глобализацията и на технологичната промяна ще определи издръжливостта на международния ред, който осигурява сигурност и просперитет на бъдещите поколения."

Джъстин Трюдо също изказа тревога по повод "Брекзит" във връзка с търговската сделка между Канада и Европейския съюз, която влиза в сила от следващата година и от която Великобритания няма да бъде част. Трюдо говори и за предстоящите президентски избори в Щатите, като заяви, че канадското правителство има желание да работи в тясно сътрудничество с който от кандидатите американският народ реши да избере. В тази връзка Енрике Пеня Нието оправда паралелите, които в миналото прокара между поведението на водещия републикански кандидат Доналд Тръмп и диктатори като Бенито Мусолини и Адолф Хитлер.

Енрике Пеня Нието, президент на Мексико: "В миналото лидери са се обръщали към своите общества по същия начин. Хитлер, Мусолини, всички знаем резултата - опустошение и трагедия за целия човешки род през миналия век. Това беше моето послание в тази връзка - призив към размисъл за това, което сме постигнали, и многото, което ни предстои да постигнем."

Тримата президенти заявиха желанието си да продължат икономическите връзки между своите страни въпреки глобалната атомсфера на разединение покрай "Брекзит". Това е последното участие в ежегодния форум на Барак Обама, който е в края на своя втори президентски мандат. Американският държавен глава беше изпратен от канадската публика на събитието със скандирания "Още четири години!".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Петков: АБВ защити националния интерес в Москва
Румен Петков: АБВ защити националния интерес в Москва
Преборили рака деца влизат в Игри за победители в Москва
Преборили рака деца влизат в "Игри за победители" в Москва