НОВИНИ

Президентът на Литва предложи кибератаките да са под чл. 5 от договора на НАТО

Президентът на Литва Далия Грибаускайте предложи заплахата с кибератаки да бъде внесена в член 5 от Северноатлантическия договор, който предвижда колективен отговор на нападение срещу една държава на НАТО, предаде ТАСС, цитирайки пресслужбата на държавния глава на балтийската страна.

bnt avatar logo
от БТА
17:08, 06.07.2017
Чете се за: 00:30 мин.
По света
президентът литва предложи кибератаките договора нато

Тя изложи идеята си във Варшава, където заедно с лидерите на редица други европейски държави се срещна с президента Доналд Тръмп, в рамките на двудневната среща на върха на 12-те страни участнички в инициативата „Три морета“. „За Литва и за другите страни членки включването на киберотбраната в член пети на Вашингтонския договор би било важна крачка“, посочи Грибаускайте, цитирана от своята пресслужба.

В съобщението се казва още, че тя е изложила пред Тръмп актуални за балтийските страни въпроси, отнасящи се до сферата на сигурността. Според нея на съюзниците е „необходим по-бърз и ефективен“ Северноатлантически алианс.

Далия Грибаускайте, президент на Литва: Необходимо е да се проведе реформа и да се ускори приемането на решения, да се предислоцират военни съединения и тяхното управление на източния фланг на Алианса, да се разработят постоянно обновявани отбранителни планове, като към тях се прикрепят конкретни военни части, да се намерят решения, които да предотвратят евентуалната военна изолация на балтийските страни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев в интервю за БНТ: Има опити за политизиране на армията
Румен Радев в интервю за БНТ: Има опити за политизиране на армията
Благотворителен мач в подкрепа на деца с увреждания
Благотворителен мач в подкрепа на деца с увреждания