НОВИНИ

Румен Радев в интервю за БНТ: Има опити за политизиране на армията

На форума "Три морета" във Варшава президентът Румен Радев заяви, че целта на форума, който събра лидерите на 12 страни от Централна и Източна Европа, е да направи така, че тези страни да настигнат по-бързо западноевропейските държави. Радев благодари на американския президент Доналд Тръмп за изразената подкрепа за региона и подчерта, че разполагането на бойни части на САЩ в България и съвместните учения повишават боеспособността на българската армия. Пред Българската национална телевизия президентът коментира също така и промените в Закона за отбраната и въоръжените сили - в тях президентът видя опит за политизиране на армията.

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Илия Иванов
17:12, 06.07.2017 (извънредно)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас

На форума "Три морета" президентът Румен Радев беше категоричен, че повече инвестиции в инфраструктура, енергетика и дигитализация в страните от Източна Европа ще направят целия Европейски съюз по-конкурентоспособен. Според президента, пред България не стои дилемата да избира между Изтока и Запада в сферите на сигурността и енергетиката. Според държавния глава, се търси диверсификация на енергоизточниците, а не противопоставяне.

Румен Радев, президент на България: "Това, че сме, многократно съм го казвал, членове на НАТО, на ЕС, на тази инициатива, не означава, че трябва да бъдем враг на Изтока. Това беше и духът и на този форум. Този форум не противостои на никоя държава или Съюз. Напротив, борбата е да имаме диверсификация. Когато имаме диверсификация, това означава по-добри цени. Това означава, че ние наистина можем да избираме. Ако искаме доставки на енергии от Изток, ако искаме от Север, от Юг - но зависи от условия, стабилност на доставките и от цена".

Когато стане ясно как ще работи комисията "Грипен" в НС и по какъв механизъм, тогава президентът се нае да коментира и нейната работа.

Румен Радев: "Чух всякакви хаотични, взаимно противоречиви изказвания. Все още не съм наясно как ще работи тази комисия, по какви механизми, по каква методика тя ще работи, нека наистина да заработят, да видим какъв е техният подход, тогава ще коментирам, но надявам се тази Комисия да не бъде спирачка за проектите за модернизация на българската армия".

Според Румен Радев, промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, които предвиждат военните - кандидати за висши звания, да бъдат изслушвани преди това от Комисията по отбрана, не изземат негови правомощия.

Румен Радев: Но във всички случаи те отслабват президентската институция по отношение на въоръжените сили. Според мен, Вие си спомняте как преди повече от четвърт век ние деполитизирахме българската армия. Виждам опити за връщане на обратния процес. Това, според мен, е голямата беда. И ако иска Комисията по отбрана и Народното събрание като цяло да има по-голямо влияние и авторитет върху съоръжените сили, нека го правят с приемане на адекватни закони, които да работят за въоръжените сили и за военнослужещите, а не със силово привикване и препитване на кандидати за генерали.

Румен Радев благодари на Доналд Тръмп за ангажимента му към Източна Европа. Той подчерта, че разгръщането на американските части в България и съвместните тренировки с българите допринасят за покачване бойните способности на Българската армия.

;

Ето и цялото интервю с президента:

БНТ: Г-н президент, на един доста важен форум сте. Какво обсъдихте със своите колеги?

Румен Радев, президент на Р България - Първо, форумът е изключително важен за развитие на държавите от Източна Европа, разположени между трите морета - Балтийско, Адриатическо и Черно море. Основната цел на този форум е да направи така, че тези страни от Източна Европа по-бързо да настигат държавите от Западна Европа. И като икономическо развитие, и като инфраструктура, най-вече като стандарт на живот. Форумът беше белязан, разбира се, и с присъствието на президента Тръмп, който потвърди ангажимента си към Източна Европа.

БНТ: Какво обсъдихте с президентите на Унгария и Латвия?

Румен Радев, президент на Р България - Много неща - първо, потвърждаваме нашите наистина прекрасни отношения с тези две държави и волята на най-високо политическо ниво да работим за по-тясно развитие на връзките във всички аспекти.

БНТ: Изземат ли функции на държавния глава промените в Закона за отбраната и въоръжените сили?

Румен Радев, президент на Р България - Не мога да кажа, че изземат и ограничават правомощия на президента, но във всички случаи те отслабват Президентската институция по отношение на Въоръжените сили. Според мен, Вие си спомняте как преди повече от четвърт век ние деполитизирахме Българската армия. Виждам опити за връщане на обратния процес. Това, според мен, е голямата беда. И ако иска Комисията по отбрана и НС като цяло да има по-голямо влияние и авторитет върху Въоръжените сили, нека го правят с приемане на адекватни закони, които да работят за Въоръжените сили и за военнослужещите, а не със силово привикване и препитване на кандидати за генерали.

БНТ: Поставена ли е България в позицията да избира между изтока и запада в сферите на сигурността и енергетиката?

Румен Радев, президент на Р България - В никакъв случай не приемам такава дилема. Такава дилема нямаше и на форума. Това, че сме, многократно съм го казвал, членове на НАТО, на ЕС, на тази инициатива, не означава, че трябва да бъдем враг на Изтока. Това беше и духът и на този форум. Този форум не противостои на никоя държава или съюз. Напротив борбата е да имаме диверсификация. Когато имаме диверсификация, това означава по-добри цени. Това означава, че ние наистина можем да избираме. Ако искаме доставки на енергии от изток, ако искаме от север, от юг - но зависи от условия, стабилност на доставките и от цена.

БНТ: Как ще коментирате доклада на Сметната палата, в който се констатира, че Инициативният комитет, който издигна Вашата кандидатура, е събрал около 80 000 лв. след края на кампанията?


Румен Радев, президент на Р България - Ще се запозная с този доклад. Там ангажиментът е на Инициативния комитет. Доколкото знам, има празнота в законодателството, която не регламентира точно тези процеси около изборите и след тях. И, второ - мисля, че трябва да се поставят в равни условия партиите и инициативните комитети, когато става въпрос за срокове и водене на самата кампания.


БНТ: Заработи комисията "Грипен" в НС. Ще се свърши ли нещо полезно?

Румен Радев, президент на Р България - Чух всякакви хаотични, взаимнопротиворечви изказвания. Все още не съм наясно как ще работи тази комисия, по какви механизми, по каква методика тя ще работи, нека наистина да заработят, да видим какъв е техният подход, тогава ще коментирам, но надявам се тази Комисия да не бъде спирачка за проектите за модернизация на Българската армия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емблематичен разградски диджей написа книга за преживяванията си в професията
Емблематичен разградски диджей написа книга за преживяванията си в професията
Президентът на Литва предложи кибератаките да са под чл. 5 от договора на НАТО
Президентът на Литва предложи кибератаките да са под чл. 5 от договора на НАТО