НОВИНИ

Президентът: Още колко пъти трябва да питаме българите по един и същи въпрос

Президентът Плевнелиев разкритикува днешното решение на Народното събрание за референдума. Той изрази несъгласие с оставянето на въпроса, за електронното гласуване, по който народът вече се е произнесъл на организирания от него референдум. Плевнелиев беше в Шумен, където откри нов завод и присъства на 160-годишния юбилей на читалище "Добри Войников".

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 12.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Плевнелиев подчерта, че за него е необяснимо, защо народните представители вчера са говорили за противоконституционност на някои от въпросите в референдума, а днес не е станало дума затова. Според президента депутатите просто са се отказали и са прехвърлили отговорността на някоя друга институция.

Росен Плевнелиев, президент на Република България: Преди една година... Събрахме повече от 680 000 подписа от български граждани. Президентът на два пъти сезира Народното събрание за референдум по въпросите на електронното гласуване. Проведе се референдум с масово участие на българските граждани и този референдум беше успешен и днес Народното събрание с лека ръка допусна още веднъж да се зададе въпроса за електронното гласуване. Колко пъти трябва да питаме българският народ по един и същи въпрос.

Според държавния глава това, което се е случило днес в парламента, не помага на пряката демокрация у нас, напротив - поставя я под въпрос.

Росен Плевнелиев, президент на Република България: За мене е крайно нелогично, не мога да обясня как с толкова лека ръка в Народното събрание взеха това решение, но в следващите часове и дни като държавен глава ще взема своето отговорно решение по този въпрос.

Плевнелиев определи наложеното от него вето върху текстове от изборния кодекс като позитивно и градивно. Той призова народните представители да се отнесат сериозно към дебата, защото става въпрос за изборните права на българските граждани и да дадат решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БДЖ Товарни превози остава на държавата. Ще има ли съкращения?
БДЖ "Товарни превози" остава на държавата. Ще има ли съкращения?
Нов устройствен план спасява Дядо Славейковото място
Нов устройствен план спасява "Дядо Славейковото място"