НОВИНИ

Научната фантастика в реалността: Показаха първия свръхзвуков влак

Идеята на калифорнийския мултимилиардер Илън Мъск за свръхзвуков влак на бъдещето от днес е с една голяма крачка по-близо до реализирането си. Иновативната технология премина първо успешно изпитание в пустинята в щата Невада.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:08, 12.05.2016
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Компанията "Хайперлуп уан" показа за първи път как работи електрическият двигател, който ще изстрелва със скоростта на светлината капсули с хора и товари. Те ще летят в надземни тръби, в които ще се поддържа технически вакуум.

Първата стъпка към постигането на тази футуристична цел вече може да се смята за направена, след като на полигон в Невада един от носачите на бъдещите капсули успешно разви от покой 187 км в час само за секунда и една десета. Носачът се придвижи на магнитна възглавница върху специална релса, с каквито се очаква да бъдат свързани Лос Анджелис и Сан Франциско през 2022 г.

Роб Лойд, изпълнителен директор на "Хайперлуп уан": Купихме земя тук през декември и днес демонстрирахме напълно готов компонент на "Хайперлууп", ето го зад мен, само няколко месеца след началото на работата ни.

Инвеститорът в нови технологии Илън Мъск, който първи излезе с идеята за влака на бъдещето през 2012 г., смята, че изграждането на първата линия ще струва около 6 милиарда долара, или 10 пъти по-малко от планираната линия за влакове стрели в Калифорния.

Брогън Бамброгън, съосновател на "Хайпърлуп уан": Достигането до тест в реални условия и с пълната система още тази година е следващата ни голяма цел.

"Хайперлууп уан" са си поставили за цел през 2021-а хора да пътуват в капсулите със скорост над 1220 км.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ активираха противоракетен щит в Европа от база в Румъния
САЩ активираха противоракетен щит в Европа от база в Румъния
Заграждение за зелени отпадъци в село Мрамор
Заграждение за зелени отпадъци в село Мрамор