НОВИНИ

Президентът Радев удостои Мария Гигова с орден "Стара планина" - първа степен

Мария Гигова вдъхнови хиляди момичета по целия свят и издигна България на пиедестал. Със своята неизчерпаема енергия и отдаденост тя работи така, че днес във всяка школа по света да се говори за България. Това заяви държавният глава Румен Радев в словото си, след като удостои легендата в художествената гимнастика Мария Гигова с орден "Стара планина" - първа степен, за нейния принос за развитието на спорта в България, съобщават от прессекретариата на президента.

bnt avatar logo
от БТА
17:55, 04.05.2017
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
президентът радев удостои мария гигова орден стара планина първа степен

Президентът Радев е отбелязал, че Мария Гигова е не просто спортен деятел и публична личност, а "институция" в художествената гимнастика и в световния спорт. "Вие ни научихте, че спортът не е само титли, а школа за патриотизъм, за възпитание и доказателство, че победите се постигат ежедневно с воля, дух и всеотдайност", е посочил президентът и е допълнил, че най-ценният урок, който тя е давала и продължава да дава на всички, е упоритост, трудолюбие и достойно поведение.

Румен Радев е припомнил, че легендарната ни гимнастичка е първата, спечелила три абсолютни световни титли в историята на художествената гимнастика, и постижението й е вписано в рекордите на Гинес. За феноменалната си спортна кариера Мария Гигова е отличена с титлата "Гимнастичка на 20-и век" на Международната федерация по гимнастика и на Българската федерация по художествена гимнастика.

"Изживяла съм много щастливи мигове и си спомням само тях. Не бих искала да помня онези, които са били разочароващи за мен, но точно те са ме правили по-силна духом", е казала Мария Гигова и е благодарила за висшето държавно отличие и честта, която й е оказана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служебното правителство предаде властта на кабинета Борисов 3
Служебното правителство предаде властта на кабинета "Борисов 3"
114 години от смъртта на Гоце Делчев отбелязаха в Благоевград
114 години от смъртта на Гоце Делчев отбелязаха в Благоевград