НОВИНИ

Президентът Радев взе участие във форума "30 години от промяната"

Президентът Румен Радев участва във форум, посветен на 30-ата годишнина от промяната у нас и по повод 25-ата годишнина на фондация "Фридрих Еберт" в България. В изказването си той посочи, че основните въпроси на прехода са: достатъчно демократични ли са устоите на държавата и има ли реално разделение на властите.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:52, 01.10.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Това, което се случи в последните 30 години беше свързано с дълбоки, понякога съпроводени с катаклизъм обществено-политически промени, и това бързо ни лиши от илюзията, че преходът е еднократен акт, каза президентът Румен Радев. По думите му преходът се оказа сложен, многовекторен, дълбок процес, зареден с много енергия, надежди и очакване, но и с много превратности и разочарования. Изрази увереност, че ще продължат усилията България да се превърне в нормална европейска държава с висок стандарт и качество на живот, сигурност за хората, качество на обществени услуги.

Румен Радев, президент на Република България: А това няма как да постигне, ако не осигурим тази необратимост на демократичните процеси, ако не осигурим силни, но прозрачни, отчетни и отговорни български институции и най-вече силно,свободно, инициативно гражданско общество, което да бъде овластено и да може да участва и в управлението, и в контрола.

В рамките на форума беше открита и изложба "30 години преход в 30 снимки" на фоторепортера Иван Стоименов.

Иван Стоименов, фотограф: С падането на Берлинската стена всички очаквахме, че нещо ново ще ни се случи. Надеждите бяха големи, но както виждаме демокрацията се оказа, че не е чак толкова лесно нещо.

В изказването си пред форума посланикът на Германия у нас Кристоф Айхорн каза, че за него изминалите 30 години може да се характеризират с една дума - свобода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Младост не искат метадоновата програма в квартала си
В "Младост" не искат метадоновата програма в квартала си
Отбелязваме Международния ден на възрастните хора
Отбелязваме Международния ден на възрастните хора