Отбелязваме Международния ден на възрастните хора

Поетапно закриване на домовете за възрастни хора с увреждания планира социалното министерство. Те ще бъдат заменени с къщички от семеен тип, в които хората ще получават по-качествена грижа. По данни на социалното министерство в институции живеят над 5600 възрастни, а чакащите за настаняване са над 1200.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:42, 01.10.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В дома за стари хора "Надежда" в София живеят над 90 души. 85 годишната Росана е настанена там преди около 2 месеца.

Росана Чобанова: Започнах да не мога да си пазарувам сама и да си боравя в кухнята. Децата ми са на работа, кой да се занимава с мен нямат време то трябва при мен човек постоянно.

Росана получава топла храна и грижи срещу 70% от пенсията си всеки месец.

Росана Чобанова: Имаме йога, имаме певчески състави. Аз на всички казвам,че е много добре за едни спокойни старини тук.

Хората се настаняват в дома след решение на социалната служба по местоживеене.

Десислава Велева, директор на дом за стари хора "Надежда": Тежки увреждания не се настаняват. Лицата трябва да могат да се самообслужват.

Предвижда се домовете като този да бъдат ремонтирани и да се подобрят социалните услуги, които предоставят. А институциите за възрастни хора с увреждания ще бъдат закрити поетапно до 2035 година.

Зорница Русинова, зам.-мнинистър на труда и социалната политика: Стартираме в този програмен период с 10 пилотни дома, които са в най-лошото битово състояние. В почти всички случаи те са извън населени места в отдалечени села.

Къщите от семеен тип, които ще заместят домовете за стари хора с увреждания ще се изграждат в градовете. Така хората няма да бъдат изолирани и ще имат достъп до медицинска помощ. Социалното министерство планира да развива и услугите за възрастни хора в домашна среда. Предвижда се и увеличение на пенсиите с най-малко 6% през 2020-та. В Международния ден на възрастните много хора посетиха поделенията на НОИ в страната, за консултации свързани с пенсиите.

Милка Киндалова: Имам допълнителен стаж. Исках да разбера в какъв срок трябва да го подам. Обясниха ми, че винаги мога да си го подам.
Виолина Георгиева: След 7 месеца навършвам пенсионна възраст и бих искала да се поинтересувам за прогнозната пенсия.

Екипи на НОИ са посетили домове за социални услуги и пенсионерски клубове в цялата страна.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев взе участие във форума 30 години от промяната
Президентът Радев взе участие във форума "30 години от промяната"
Стартира Единната система за туристическа информация
Стартира Единната система за туристическа информация