НОВИНИ

Президентът Румен Радев ще бъде на аудиенция при кралица Елизабет II

Президентът Румен Радев днес ще бъде на аудиенция при Нейно Величество Елизабет II - кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Вера Александрова
от Вера Александрова
06:07, 18.10.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Срещата ще започне в 12:30 часа местно време. Румен Радев е третият български държавен глава, който ще разговаря с британската кралица. Аудиенция имаха също президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев.

Кралица Елизабет II е най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство. На престола се възкачва през 1952 и вече 66 години е на трона. Функциите на британската кралица имат представителен и церемониален характер. По предложение на правителството, тя приема държавни ръководители на други страни и осъществява официални посещения в чужбина. Срещите преминава при строг протокол.

Елизабет II говори перфектен френски и често го използва при официални срещи. Кралицата е известна и с това, че не дава интервюта. Обича животните и по специално конете и кучетата. Посещава конни надбягвания с участието на кралските коне. Тя извършва голяма благотворителна дейност, патрон е на над 600 благотворителни организации.

Нейно величество ще посрещне българския държавен глава в Бъкингамския дворец - официалната лондонска резиденция на кралицата.

По-късно през деня президентът Румен Радев ще изнесе лекция "Предизвикателствата за сигурността пред Европа" в престижния университет в Оксфорд. Ще се срещне с членовете на Комитета на Оксфорд юниън и български студенти.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
София е домакин на форум за Дунавския регион
София е домакин на форум за Дунавския регион
Ценни експонати са откраднати от Музея на бойната слава в Ямбол
Ценни експонати са откраднати от Музея на бойната слава в Ямбол