НОВИНИ

Пенсионери излязоха на протест с искане за преизчисляване на пенсиите им

Пенсионери излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за преизчисляване на пенсиите им от догодина в съответствие с осигурителния доход за 2018 г. Те настояват още за отпадане на тавана на пенсиите, защото той пораждал дискриминация. Пенсионерите са писали жалби до редица институции, а днес парламентарната Комисия по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите, разгледа казуса им.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:00, 17.10.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Достоен живот. С тези две думи протестиращите обобщават исканията си. Конкретно настояват минималната пенсия да стане 308 лв. Искат да се изчислява като 55% от мининалната работна заплата. Настояват и таванът на пенсиите да се премахне.

Социалният министър Бисер Петков припомни, че преди година минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е била малко над 160 лв, сега е 207 лв, а от 1 юли ще е 220 лв. И коментира исканията на протестиращите.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Увеличаването на минималния размер в нивото, което се поставя като искане - 55% от минималната работна заплата или 308 лв, е свързано с един дисбаланс в цялата пенсионна система, защото и сега голяма част от пенсиите са минимален размер.

В проекта на бюджета на ДОО за следващата година е предвидено от 1 юли индексиране с 5,7%

;

Министърът добави, че планираните разходи за пенсии за догодина са близо 10 млрд. лв, а таванът ще скочи до 1 200 лв. Така за някои ще има увеличение от 290 лв. Обеща,че реалистичните искания ще бъдат изпълнени. Протестиращите обаче не повярваха

Заради протеста, парламентарната комисия по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите реши да разгледа с ден по-рано постъпилите оплаквания за дискриминация заради тавана на пенсиите. Омбудсманът Мая Манолова застана зад тях.

Мая Манолова, омбудсман на България: Ако бюджетът реши, че не може да си позволи пълния размер на пенсиите в крайна сметка да бъде посочен по-справедлив таван от този, който се предлага от 1 200 лв. Например едно от предложенията е размерът да бъде равен на максималния осигурителен доход, което е едно по-справедливо решение.

Председателят на комисията и депутат от БСП Антон Кутев също смята,че решението е в рязко увеличаване на максималния осигурителен доход, който е обвързан с тавана на пенсиите. Според него той трябва да стигне до 5 000 лв. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова не се съгласи с това,но призна, че таванът трябва да е по-висок.

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси: Ако един пенсионер се е осигурявал на максималния осигурителен доход от 2000 г. досега и има пълния размер на стажа за пенсия, за жена около 1350 лв е пенсията, която би трябвало да получи и за мъж някъде около 1 500 лв. Смятам, че разумното би било таванът на пенсията в този момент да се ориентира към тази сума.

Предстои казусът да бъде разгледан от правната комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Евробарометър“: Европейците оценяват Евросъюза повече от всякога
„Евробарометър“: Европейците оценяват Евросъюза повече от всякога
Шестима работници пострадаха при трудова авария в „Арсенал“
Шестима работници пострадаха при трудова авария в „Арсенал“