НОВИНИ

Иван Гешев:Акционер в "Джи Пи Груп" е опитал да нареди 14 млн.евро в своя смeтка

Обвинения на заподозрения за убийството на журналистката Виктория Маринова - Северин Красимиров са повдигнати задочно, в момента, в който той кацне на територията на страната, ще му бъдат предявени. Това заяви в предаването "Още от деня" зам.-главният прокурор Иван Гешев. Не съм запознат с подробности по делото, но има събрани голям обем от доказателства, така че с тях е способно да бъде доказано това престъпление, допълни Гешев.

bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 17.10.2018
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Той коментира и разследването на строителната фирма "Джи Пи Груп", довело до отстраняването й от участие във всички обществени поръчки и европроекти. Образувано е досъдебно произвоство за пране на пари. Запорирани са 14,7 млн. евро. Имало е опит тази сума да бъде наредена по сметка в чужбина на един от акционерите във фирмата. Въз основа на това има разследване за пране на пари, както и за твърденията в някои медии, че има злоупотреби с еврофондове, обясни Гешев.

Магистратът коментира и спецакцията, свързана със собствениците на столичния хотел "Маринела" и крупни бизнесмени семейство Арабаджиеви.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Да, повдигнати са задочни обвинения на няколко членове на семейството. Обявени са за държавно издирване, издадена е европейска заповед за арест, както и за издирване от Интерпол. Използват се всички законови способи за издирването им.

Гешев допълни още, че само от две фабрики за нелегално производство на цигари, които бяха разбити при спецакции на МВР и прокуратурата, държавната хазна е била ощетена с около половин милион лева, които не са достигнали до българския данъкоплатец. Несериозно е да се твърди, че тези акции и разследвания са стихийни, категоричен е Гешев.

По случая с разбиването на група за нелегална търговия с антични ценности, прокурорът обясни, че има експертна справка, която доказва, че при намерения уникален венец, става въпрос за антично злато.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Като новина мога да кажа, че претърсихме имот на едно от задържаните общо четири лица в Симеоновград, където на дълбочина 60-80 см на няколко места в целия парцел бяха намерени тайници, в които са консервирани различни предмети, които към този момент представляват културно-исторически ценности. Става въпрос за два буса с артефакти, които бяха докарани от Симеоновград.

Относно екстрадицията на Димитър Желязков - Очите от Турция, Гешев заяви, че има законов срок за документите и зависи от турския съд кога Желязков ще бъде екстрадиран. Нямам притеснения, допълни прокурорът.

За делото на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева той заяви, че обвинителният акт не е констатирал съществени процесуални нарушения и е даден ход на делото. Не виждам причини то да не приключи в рамките на няколко месеца, смята Гешев.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евростат: България е сред страните с най-голямо покачване от 3,6%
Евростат: България е сред страните с най-голямо покачване от 3,6%
България загуби минимално от Норвегия и отстъпи първото място в групата си (видео)
България загуби минимално от Норвегия и отстъпи първото място в групата си (видео)