НОВИНИ

Уникални икони са изложени в най-старата църква в Средните Родопи

Уникални икони от 18-ти и 19-ти век са изложени в най-старата църква в Средните Родопи "Успение Богородично" в Златоград. Повечето от тях са така наречените домашни икони, които всяко християнско семейство е пазело в дома си. Така експозицията се превръща в единствения музей на домашната икона в България.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
17:23, 17.10.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Иконите са повече от 50, представени са и трите големи иконописни школи по българските земи – Самоковската, Тревненската и Одринската. А някои са донесени от Атон. Открити са преди време при ремонт на покрива на църквата "Успение Богородично" в Златоград.

Отец Константин: Това са били домашни икони, които най-вероятно, когато християните са бягали от башибозука през 12-13-а година, са ги укрили в храма, за да не бъдат осквернени. Когато ние ги намерихме, решихме да възкресим образа в тях и слава Богу, това се случи.

От иконографска гледна точка иконите са много ценни, но заедно с това те свидетелстват за живата християнска вяра у местното население, поддържана в домашни условия.

Отец Константин: Те датират от средата на 19-и век, те са много стари икони. И някои от тях също са на Станислав Доспевски, тези домашни икони. Както ви направи впечатление, от тях има диптиси и триптиси, т.е. една основна икона покрита от две по-малки. Много ценни и скъпи икони са били за времето си.

Иконите са реставрирани благодарение на благотворителна кампания, която продължава. И още произведения ще попълнят колекцията, която се превръща в единствения музей на домашната икона в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново вето на президента върху закона за собствеността
Ново вето на президента върху закона за собствеността
Отложиха процеса по ликвидацията на Олимпик
Отложиха процеса по ликвидацията на "Олимпик"