НОВИНИ

Президентът Румен Радев удостои с орден „Стара планина“ германския посланик

Той определи отличието като поредното потвърждение за стратегическия характер на българо-германските отношения. Изтъкна и 140-годишният юбилей от създаването на силни дипломатически отношения като повод да бъдат отбелязани връзките в политиката и икономиката.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:47, 17.06.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Федерална Република Германия е важен партньор и съюзник. Това заяви президента Радев на церемонията по награждаването на негово превъзходителство Херберт Салбер с най-високото българско отличие. По време на мандата му като посланик са активизирани контактите между двата парламента и е засилено сътрудничеството между българските и немските институции.

Румен Радев - президент на България: В резултат търговско-икономическите отношения между нашите страни са в непрекъснат възход и Германия се утвърди като водещ икономически партньор на нашата страна. Това го потвърждават и цифрите - за изминалата година търговския стокообмен надхвърли 8 милиарда евро, което е рекорд за нашата страна.
Н. Пр. Херберт Салбер - посланик на Федерална република Германия: Благодарен съм за удостоената чест и бих искал да изразя своята дълбока благодарност към Вас, г-н президент и на Република България за щастливото време, което прекарахме тук, за съжаление едва 2 години. Но мога да ви уверя, че ще остана приятел на България. Тази чест указва и края на професионалния ми живот, не само на мандата ми тук. След това си назначение ще напусна немските дипломатически служби.

Посланик Салбер изрази удовлетворение от прогреса на Балканите, от където започва кариерата му и по-специално от приятелските отношения между България и Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Караянчева: България изразява пълна подкрепа за териториалната цялост на Грузия
Караянчева: България изразява пълна подкрепа за териториалната цялост на Грузия
Осемгодишно дете издъхна по време на игра на детска площадка в Стражица
Осемгодишно дете издъхна по време на игра на детска площадка в Стражица