НОВИНИ

Президентът връчи националното знаме на 27-та българска Антарктическа експедиция

Държавният глава Румен Радев увери българските полярници, че в лицето на президентската институция винаги могат да разчитат на подкрепа. Той каза това в приветствието си, връчвайки националното знаме на участниците в 27-та българска Антарктическа експедиция, на традиционната церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Знамето прие ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

bnt avatar logo
от БТА
13:19, 06.11.2018
Чете се за: 01:46 мин.
У нас
Президентът връчи националното знаме на 27-та българска Антарктическа експедиция

Президентът Радев напомни, че това е традиция, поставена от президента Желев и неотклонно следвана от всички следващи президенти. Държавният глава пожела още много нови научни резултати, полярниците ни да се върнат живи и здрави, и българският трибагреник гордо да се развява на Белия континент.

За 27-и път нашите антарктици се отправят на научен поход към Южния полюс, за да предизвикат човешките възможности в едни крайно екстремни условия и да разширят познанието ни за света. Антарктида отдавна не е само любопитство и екзотика, Антарктида вече е необходимост, посочи Радев, като напомни, че леденият континент е барометърът за глобалните климатични промени, начинът да познаем по-добре миналото ни, но и ключът към разгадаването на бъдещето ни, както и нов източник на ресурси за бъдещото ни развитие.

Можем само да се гордеем, че българските държава и учени проявиха далновидност и стратегическо мислене, и днес България има своята антарктическа база, има Антарктически институт, авторитета на държава, която е сред пионерите на проучванията на важния континент, каза държавният глава.

Той отбеляза също, че Антарктида е и континент на мира, добавяйки, че тя налага и нови междудържавни отношения - на доверие, сътрудничество и взаимопомощ. Президентът благодари на Аржентина, Бразилия, Испания и Португалия. Той отбеляза важността на това да възпитаваме поколения, които да имат ново мислене за бъдещето на планетата.

Проф. Христо Пимпирев определи мисията на полярниците като мисия за България, да се покаже, че България не е една страна "в Югоизточния край на Европа", а е държава, уважавана в цял свят като полярна нация. Зад гърба си имахме през всичките тези години подкрепата на президентската институция, заяви Пимпирев. Можем да се гордеем, че имаме полярна база, която е център на научни изследвания от цял свят, а учените ни са ценени, каза проф. Пимпирев, като благодари за подкрепата на президента.

Акцентът тази година, както винаги, е върху научната програма, каза пред журналисти след церемонията проф. Пимпирев, като напомни, че Леденият континент е най-голямата "научна лаборатория в света на открито", където се правят открития, засягащи цялото човечество. Не отиваме на експедиция да покорим един връх, това е дългосрочна национална програма за полярни изследвания, посочи професорът. Тази година от 30 научни проекта комисия от учени е селектирала няколко, сред които проекти по биология, свързани с изследване на местната екосистема.

Биолозите ни ще изследват и микроорганизми, живеещи само там, от които се извличат ензими за лекарства, а напоследък се правели експерименти и с успешно лекарство срещу рак. Ще бъдат изследвани също геологията и минералните ресурси, движението на ледниците и изменението на климата. Полярните изследвания са бъдещето на човечеството, които ще разрешат много проблеми и как да се справим с бедствия, които сами си причиняваме от замърсяването на атмосферата и околната среда, коментира проф. Пимпирев.

В отговор на въпрос той каза, че плувецът Петър Стойчев, който ще участва в уникален плувен маратон във водите с температура около -1 - 0 градуса, без защитни облекла, ще пътува с първата група от тазгодишната ни експедиция, която ще отплава на 16 ноември от Пунта Аренас в Чили. Предвид на това, че корабът ще спре пред българската база, за да остави полярниците ни, Пимпирев допуска, че евентуално там може да се състои и планираното плуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С кворум на ръба парламентът започна работа по бюджетите на ДОО и НЗОК
С кворум на ръба парламентът започна работа по бюджетите на ДОО и НЗОК
МВР прави Единен център за обработка на пътните нарушения
МВР прави Единен център за обработка на пътните нарушения