НОВИНИ

​При засилени мерки за сигурност в Берлин днес започна "Зелената седмица"

Това е най-голямото в света международно изложение за земеделие, храни и градинарство. Повече от 70 страни, сред които и България, ще представят своите продукти пред близо половин милион посетители.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Станислав Ангелов
17:56, 15.01.2016
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Панагюрска луканка, филе Елена, био вино и ракия - това са част от продуктите, с които ще впечатляваме чужденците и ще търсим нови пазари в Европа.

Васил Грудев - зам. министър на земеделието: Тази година българските фирми са повече - 18 на брой. Току що приключи срещата ми с немски хранителни вериги за промоция на наши продукти в Германия. Целта е повече български стоки на немския пазар.

Докато участието на България тази година е по-голямо, стана ясно, че Русия няма да участва. От руската страна официално обявиха, че се насочват към изложения и пазари в Азия. Според дипломатически източници обаче причината е, че руският министър на земеделието има забрана за влизане в Германия заради позицията му за Крим.

Последните събития в Кьолн, атентатите в света сложиха отпечатък и върху зелената седмица. Преди години тук се влизаше само с пропуск, сега изискват и лична карта и проверяват щателно и най - малкия багаж. А според посланика ни в Берлин промяната се усеща с това, че има повече проверки при събиране на по-големи групи хора.

Ради Найденов - посланик на България: Когато има необходимост да се засилят мерките, това се прави, но това не означава да има тежко въоръжени групи полицаи по улиците, което е скъпо и създава друго напрежение сред хората.

Ралица Генчева: В Берлин живея от години и според мен почти нищо не се е променило след събитията в Кьолн.

Според други българи обаче в момента във федералната столица има повече полицаи, но те са цивилни за да не притесняват хората. Вчера при дребен инцидент с припаднало момиче светкавично са се притекли група цивилни полицаи.

Що се отнася до бежанците, трудно е да се видят такива в центъра на Берлин. Поединично могат да се срещнат в Моловете на града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няколко души в критично състояние след тест на ново лекарство
Няколко души в критично състояние след тест на ново лекарство
Китай се подготвя за ново изследване на Луната
Китай се подготвя за ново изследване на Луната