НОВИНИ

Приеха Истанбулската конвенция за превенция на насилието срещу жени и момичета

На първото си заседание за 2018 година правителството одобри проектозакон за ратификация на Истанбулската конвенция за превенция на насилието срещу жени и момичета. Коалиционните партньори от "Обединени патриоти" се обявиха остро срещу ратификацията на документа, който според тях "узаконява третия пол". След решението на правителството конвенцията ще бъде изпратена за одобрение в Народното събрание.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:13, 03.01.2018
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

След правителственото заседание вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева припомни, че конвенцията е гласувана още миналата година от всички 28 държави членки на ЕС, а парламентите на 17 от тях вече са я ратифицирали. Захариева беше категорична, че ратификацията няма да доведе до промяна в Kонституцията, нито до задължение за България за въвеждане на еднополови бракове.

Екатерина Захариева, вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи: "Това, което цели Истанбулската конвенция, е защита от най-ранна възраст на всякакви форми на насилие, предимно домашно. Така че аз считам, че това е наистина важно - България да бъде поставена на мястото на демократичните държави, които уважават равенството на половете и извеждат от стереотипите, че една жена може да бъде подлагана на насилие, само защото се е родила жена.

По време на заседанието са били обсъдени притесненията на "Обединените патриоти" по отношение на така наречения "трети пол" и според Захариева двете заедно с правосъдния министър Цецка Цачева са успели да ги успокоят.

Екатерина Захариева: Това, което се разбрахме с колегите от Обединените патриоти, е, ако трябва, Истанбулската конвенция да се придружи с обяснителна декларация, която ясно да казва, че тя не води в промяна на Конституцията.

В отговор на въпрос Захариева обясни, че конвенцията не въвежда "трети пол" и нищо, което да го няма в българското законодателство и в конституцията. От Министерския съвет обясниха още, че ратификацията ще наложи промени не само по отношение на законодателството в областта на защитата на жертвите от домашно насилие, но и на отделни текстове от Наказателния кодекс, свързани с насилие, основано на пола.

Осем министри са били против гласуването на решението за конвенцията, стана ясно от думите на вицепремиера Валери Симеонов. Той не уточни кои.

Валери Симеонов - вицепремиер: Не става въпрос за някакво политическо противопоставяне, става въпрос за позиция, която са заели - всеки взима позиция с оглед на своята компетентност и на своето убеждение, не само Обединените патриоти. 8 човека бяха против, но в крайна сметка мнозинството победи, това е положението, дали ни харесва или не.

Имаше достатъчно привърженици на нормалните сексуални отношения, добави още Симеонов. По-късно евродепутатът Ангел Джамбазки изрази позиция на ВМРО, подкрепена и от другите партньори в коалицията "Обединени патриоти".

Ангел Джамбазки - евродепутат от ВМРО: Против сме, защото в тази конвенция се вкарват определения като "социален пол", като "особености на пола", вкарват се задължения за българската държава да финансира джендър образование от ниво детска градина. Тези неща няма как да не ни тревожат. Това е промяна на традиционни, на базови устои на българското общество.

Притеснения у патриотите има и от задължението България да дава статут на бежанец на всеки, който в родината си е преследван заради "особености на пола".

Над 30 граждански организации поискаха отхвърляне на Истанбулската конвенция, защото според тях тя съдържа разпоредби, криещи рискове и неблагоприятни последствия за жените.

Михаела Джоргова - Асоциация "Общество и ценности": Това в редица страни вече е довело до мъже, които бият жени в спорта - състезават се като жени, това ще е факт и на следващите олимпийски игри. Редица мъже, представящи себе си за жени, отиват в защитени жилища за жени, насилват ги, в магазини, големи вериги, съблекални също така имат достъп.

Дебатът в парламента предстои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал с натиск за записване в детска градина в софийския квартал Горна баня
Скандал с натиск за записване в детска градина в софийския квартал Горна баня
Премиерът и кметът на Генерал Тошево обсъдиха референдума за добив на газ
Премиерът и кметът на Генерал Тошево обсъдиха референдума за добив на газ