НОВИНИ

Приеха спешните промени в Закона за личната помощ

На извънредно заседание Социалната комисия в парламента прие спешни промени в Закона за личната помощ. Част от текстовете бяха преработени, след среща на премиера с майките на деца с увреждания. Те се опасяваха, че догодина много хора в нужда може да останат без лична помощ.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:11, 30.11.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Без дебати за по-малко от 30 минути депутатите от социалната комисия приеха преработените текстове. Един от тях предвижда парите за лична помощ догодина да се прехвърлят от държавния в бюджета на социалното министерство.

Мая Манолова - омбудсман на България: Хората ще имат лична помощ през цялата следваща година. Независимо от тези 71 милиона лева. Има гаранции, че никой няма да остане без лична помощ, да бедства заради лоши текстове.

Манолова допълни, че заради ограничения финансов ресурс през следващите 2 години за личната помощ ще има лимити.

Социалната комисия промени и текста, който предвиждаше от месечната помощ за деца с тежки увреждания за лична помощ да се приспадат по 380 лева.

Мая Манолова - омбудсман на България: Те ще си получават 930 лева. Ако кандидатстват за лична помощ сума до 380 лева, отговаряща на определените часове, ще се приспадне от тази помощ.

След оставката на Валери Симеонов социалната комисия прие, че не социалният министър, а вицепремиер ще оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Вера Иванова - инициатива "Системата ни убива": Това е поет ангажимент лично от премиера Борисов онази вечер на извънредната ни среща, което показа, че той си го изпълни.
Мая Стоицева - инициатива 'Системата ни убива": "Вицепремиерът ще може да събира, консолидира, координира останалите министерства.

Законите за хората с увреждания и за личната помощ влизат на второ четене в пленарната зала следващата сряда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преструктурират правителствената болница Лозенец
Преструктурират правителствената болница "Лозенец"
Инцидент със самолета забави Меркел за началото на срещата на Г-20
Инцидент със самолета забави Меркел за началото на срещата на Г-20