НОВИНИ

Приключиха консултациите при президента с парламентарните сили

Мандатът за съставяне на следващото правителство може да бъде връчен още в четвъртък, заяви пред журналисти президентът Румен Радев. Държавният глава пожела на бъдещия кабинет да изкара пълен 4-годишен мандат. Консултациите при президента с парламентарно представените политически сили приключиха. Бойко Борисов каза, че е готов да поеме отново кръста. А от БСП поискаха свикване на Консултативен съвет по национална сигурност заради демографската криза и бедността. Държавният глава разговаря днес първо с БСП, после с ГЕРБ.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:23, 25.04.2017
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

И днес държавният глава е призовал партиите да постигнат консенсус и да достигнат до обединяващи решения за работещо управление.

Румен Радев - президент на Република България: За всички конструктивни предложения, идеи на новото правителство, то ще разчита на моята подкрепа. Надявам се, но както вече казах, това зависи изключително от работата на правителството, зависи разбира се и от организацията на работа на българския парламент.

Преговорите с Обединените патриоти за правителството е била първата тема, с която лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е запознал президента Румен Радев. Борисов заяви,че темата "министри " не е отваряна изобщо.

Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: Все пак имайки и поуки от предишни години се опитваме в коалиционното споразумение да изчистим всички детайли и да проиграем всички възможни конфликтни ситуации по време на едно управление. Министри най-лесно се слагат, щото лесно се махат за това тех последни, даже им казах най-добре на 3-ти май.

Лидерът на ГЕРБ каза, че с държавния глава са говорили и за закони, за нови бойни машини, изчислявали са пенсии, обсъждали са отделни проекти. След този разговор Борисов обобщи, че в президентството има здраво мислещи хора и с общи усилия нещата може да се оправят.


;

В същото време обаче, той определи като популизъм и прах в очите твърденията на БСП, че щели да подкрепят управляващите по важни теми като европредседателството. Даде пример с отказа на БСП да остави сегашния министър Деница Златева да продължи работата си в новото правителство.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Отказваме, защото това за нас също е принципен политически въпрос. Ние имаме политическо решение на нашите органи в партията, че няма да участваме в голяма коалиция заради различията в нашите програми.
Бойко Борисов - председател на ГЕРБ: Отговора вие го чухте преди един час, е каква конструктивна опозиция. Напротив още не са заглъхнали, не е заглъхнало ехото от победата на парламентарните избори започва да се говори кога и как ще има нови или ще се търси нестабилност.

От БСП са потвърдили отново пред президента, че ще останат опозиция и ще бъдат алтернатива на ГЕРБ и Обединените патриоти. Поискаха от Румен Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност по темите бедност и демографска криза.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Поставихме сериозно темата бедност, доходи. Смятаме, че Обединени патриоти и ГЕРБ отстъпиха от намерението си както да се направи минималната пенсия от 300 лева, както и да растат доходите на хората.

Президентът е приел предложението на БСП за консултативен съвет, но допълнително ще реши кога ще бъде свикан. Днес стана ясно, че държавният глава ще очаква лидера на ГЕРБ в четвъртък, за да му връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят тунел Витиня на АМ Хемус за ремонти
Затварят тунел "Витиня" на АМ "Хемус" за ремонти
Разбита е престъпна група при спецакция в Плевен
Разбита е престъпна група при спецакция в Плевен