НОВИНИ

Привличаме туристи с 12 нови винено-кулинарни дестинации

12 винено-кулинарни дестинации у нас ще привличат гости от чужбина не само в големите курорти, но и във вътрешността на страната. Това ще се реализира чрез проекта "Сподели България", чието финално обсъждане беше днес във Враца. За представянето на туристическите райони Мизия и Златия в Северозападна България дойдоха двама министри - Николина Ангелкова на туризма и Румен Порожанов на земеделието.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
20:52, 30.10.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Според министър Ангелкова съчетаването на природните и историческите дадености на регионите с характерните кулинарни вкусове и продукти, както и с произвежданите у нас вина, дава нови възможности за развитието на туризма.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Неслучайно Световната организация по туризъм поставя в топ три храната и гастрономията като избор за дадена дестинация.
Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите:Така че, когато един туристически агент иска да препоръча на своите туристи какво могат да посетят в определена община, той да каже - тук може да посетите тези къщи за гости, с тази винарна, да опитате тези характерни за всеки град и община продукти.

По думите на министър Ангелкова, за трета поредна година туристическият бранш бележи добър ръст и за първите 8 месеца на годината от януари до септември ние имаме близо 8 милиона чуждестранни туристи, което е нарастване с 5,5%.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Надявам се с този темп да приключи годината, което ще ни нареди в Топ 5 на устойчивите туристически дестинации според класацията на Световната агенция по туризъм.

Добра основа за развитие на земеделието и туризма е запазването на директните плащания от 2,5 млрд. евро и през следващия програмен период, уточни Румен Порожанов. Той каза още, че ежегодно износът на наши вина за трети страни извън Евросъюза нараства с 350 000 л.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 жертви на лошото време в Италия, 200 000 домакинства без ток във Франция
10 жертви на лошото време в Италия, 200 000 домакинства без ток във Франция
Бисер Петков посети център за настаняване в Кюстендил
Бисер Петков посети център за настаняване в Кюстендил