НОВИНИ

80% от катастрофите у нас са по вина на шофьора

Над 80% от катастрофите у нас се дължат на шофьора. Агресията на пътя, несъобразената скорост и разсеяността са един от най-големите недостатъци на българските шофьори, стана ясно от националното изследване, направено сред 1000 активни шофьори, на възраст между 18 и 75 години.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:38, 30.10.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Данните от направената анкета ще помогнат за изготвяне на национален индекс, с който лесно ще се откриват рисковете в поведението на шофьорите. Така, ако повече хора се замислят върху начина си на каране, това ще допринесе за по-малко жертви на пътя.

Лазар Георгиев, прокурист във фирмата финансирала изследването: До този момент винаги сме се оправдавали с институции, с пътища. Сега успяхме да разберем, че голяма част от пътно-транспортните произшествия са наша грешка.

Най-честата причина за катастрофите у нас са реакциите на водачите. Българските шофьори са изморени, разсеяни, а често и агресивни. Според данните на пътната полиция, 95% от всички катастрофи у нас са в резултат на нарушения. Недостатъчната концентрация и агресивното поведение на пътя са основни рискове при шофирането, но най-опасна си остава високата скорост.

От 1 април 2017 г. до края март 2018 г. в България са станали 7000 катастрофи, при които са загинали 677 души, а ранените са близо 9 000.

Ангел Попов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Всеки един водач, ако прочете този доклад, може би ще намери някаква граница или недай си Боже, ще се постави в една от трите категории.

От изследването обаче става ясно, че българите не са склонни да признават грешките си на пътя и често обвиняват другите.

Индексът за безопасно шофиране показва и че жените не са по-лоши шофьори от мъжете, както често се твърди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бисер Петков посети център за настаняване в Кюстендил
Бисер Петков посети център за настаняване в Кюстендил
Трудно ли се получава разрешително за оръжие?
Трудно ли се получава разрешително за оръжие?