НОВИНИ

БНТ помогна да се реши проблем с доставка на лекарство за рядък вид епилепсия

От него се нуждаят четири деца в страната. Фондът за лечение е одобрил закупуването му от чужбина за три от децата. Родителите обаче са принудени да си плащат медикамента сами заради провалени обществени поръчки. Альоша Шаламанов разказва историята.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Таня Матева
12:29, 22.11.2017
Чете се за: 01:02 мин.
Още

3-годишната Гергана получава вирусна инфекция в мозъка на 10 месеца. В последствие развива и рядък вид епилепсия. В столичната болница "Свети Наум" и предписват лекарство, което не е регистрирано за употреба у нас. През октомври миналата година семейството го получава от Фонда за лечение на деца.

Анелия Даймова - майка на Гергана : "Имаше ефект, не пълен. Продължи да прави пристъпи, но се повлия, понамаляха."

До средата на тази годината Гергана получава малки количества от медикамента. След спирането на доставките, семейството е принудено да си купува лекарството от чужбина със собствени средства и помощ от приятели.

Анелия Даймова - майка на Гергана: "В момента детето ми е в по-лошо състояние от това, което беше, докато приемаше лекарството Пристъпите се увеличиха."

Една кутия от лекарството струва около 200 лева и стига за 25 дни. Медикаментът се доставя у нас по специална наредба. Столичната болница "Св. Наум" обявила две обществени поръчки. Първата се провалила заради високата цена, предложена от единствения кандидат. На втората не се явил желаещ да достави лекарството.

Проф. Венета Божинова - началник- клиника "Нервни болести за деца", МБАЛНП, София: "Това лекарство е било доставяно от над 1 година чрез фонда, само че не е спазван този закон, който важи за обществените поръчки."

В тези случаи медикамента се доставя, но се заплаща със средства от дарители и семейството на Гергана ще получи лекарството по този начин.

Д-р Мариета Райкова - директор на ЦФЛД: "В началото на другата седмица количествата от 6 опаковки могат да бъдат доставени и тези опаковки ще бъдат заплатени от дарител. "
Йосиф Даймов - баща на Гергана: "През толкова институции минахме, нямаше го това лекарство. Благодарение на БНТ лекарството изведнъж ще пристигне след 4 дена."

От здравното министерство отказаха коментар, а от болница "Свети Наум" казват, че проблемът ще се реши, ако медикаментът се включи в списъка с лекарства, които се заплащат от здравната каса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявяват конкурс за автобусна линия до Летище Пловдив
Обявяват конкурс за автобусна линия до Летище Пловдив
Над 1000 находки откриха археолози край Мощанец
Над 1000 находки откриха археолози край Мощанец