НОВИНИ

Продължава бедственото положение в община Брегово

Прииждащи води от снеготопенето в Сърбия, опасност от пробив в дигата на река Тимок, покачване на подпочвените води, залети земеделски земи и дворове на къщи и силно притеснение за хората в Брегово - това е обстановката от последните часове в общината.

Явор Симов
от Явор Симов
18:05, 12.03.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Вече е отменена бедствената ситуация на територията на съседна Сърбия, откъдето е започнал разливът, залял хиляди декари земеделски земи и дворове на къщи в Брегово. Очаква се обстановката и у нас да се нормализира. Подобна ситуация в Брегово имаше преди 8 години. Разширен е направеният вчера разрез по река Тимок, за да могат да се влее в нея водата, която извън защитното съоръжение.

главен комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН: Първо забелязвам около 5 сантиметра понижаване на нивото. Второ това, което е направил кметът още 2010 година и сега с разширяването, е единственото вярно решение. Иначе тази вода ще отиде в града. Две трети, доколкото ми обясниха от града, трябваше да бъдат под вода.

В Брегово се търси трайно решение, за да се преодолее рискът от наводнение.

Снежана Динева, изпълнителен директор на ЕАД „Напоителни системи": Това, което мога да кажа е, че сме предприели прединвестиционни проучвания „Напотелни системи" още от сутринта за изработване на работен проект за коригиране котата на дигата.

Заради наводнени помпени станции хората в Брегово имаха опасения за замърсяване на питейната вода.

Просто се страхуваме от тая вода, просто за пиене, за децата. Просто и животните не я искат да я пият и животните. Душат, душат и не искат да я пият, а камо ли хората.

Няма замърсяване на питейната вода, категоричен е министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Вече трети ден за лабораторни анализи даваме водата, по няколко проби на ден. По няколко пъти даже на ден заедно с колегите от РЗИ в Брегово няма опасност нито от тежки метали, нито от гледна точка на микробиология.

Земеделците, чийто площи са залети в Брегово, ще бъдат обезщетени. В село Иново, където заради прекъсната дигата, също ситуацията е бедствена, са в готовност да изградя временна дига, за да се предпазят къщите.

;

Водата е на прага на първите къщи в село Брегово, на които стопанските постройки и дворовете вече са залети с вода. Същевременно от около 40 минути вали и проливен дъжд, предаде Явор Симов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свлачище блокира достъпа на 11 села до Смолян
Свлачище блокира достъпа на 11 села до Смолян
Ефективна присъда за убийците на таксиметровия шофьор Васил Ашиков
Ефективна присъда за убийците на таксиметровия шофьор Васил Ашиков