НОВИНИ

Продължават акциите по премахване на незаконни постройки в Пловдив

Преди поредната акция по премахване на незаконни постройки в пловдивския район „Северен" едно от потърпевшите семейства поиска през медиите заповедта да бъде спряна. Според тях общинската администрация не е спазила законовото изискване да предостави на рода Юсеинови подходящо общинско жилище, където те да се настанят, след като домът им бъде съборен. Юсеинови е едно от шестте семейства, които водят дела срещу България в Европейския съд за защита правата на човека.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
06:55, 17.04.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Къщата на семейство Юсеинови вече четири години е в обсега на районната администрация за премахване като незаконна. След решението на петчленен състав на ВАС премахването е насрочено за 18 април.

Юсеин Юсеинов: "Майка е онкоболна, баща ми направи инфаркт миналата година. Имам дъщеря на година и седем месеца и всички оставаме вънка."

Семейство Юсеинови твърди, че администрацията не им е предоставила възможности за настаняване в общинско жилище. От там отговарят, че няма входирано искане в писмен вид с желание от тяхна страна като крайно нуждаещи се, а са ползвали тази възможност преди много години."

Инж. Ральо Ралев – кмет на район "Северен": "Веднъж са получили 1986-а, второ, строят незаконно втора. Ние, за да дадем общинско жилище, трябва да подадат молба. Такова нещо те не са подали."

По данни на неправителствени организации над 300 хиляди са незаконните постройки в цялата страна. На национален форум в Пловдив по проблемите на ромския етнос вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че общините в България трябва да следват модела на Пловдив в борбата построените по незаконен начин жилища.

Валери Симеонов – заместник министър-председател по икономическата и демографската политика на Република България: "Закони има, просто трябва да се спазват. Това говорихме. Спазването е свързано с премахването на незаконните постройки."

Валери Симеонов каза, че Обединените патриоти подкрепят принципно внесения от ГЕРБ законопроект за узаконяване на незаконните сгради срещу глоба от 30 процента от стойността на жилищата. Предстои да се обсъдят техните предложения преди второто гласуване на закона в пленарна зала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Световен ден на съпричастност с болните от хемофилия
Световен ден на съпричастност с болните от хемофилия
Народни танци и музика срещу стреса и агресията в училище
Народни танци и музика срещу стреса и агресията в училище