НОВИНИ

Изложение на стоки, изработени от хора с увреждания

Стоки, изработени от хора с увреждания, могат да бъдат разгледани следващите два дни на специално изложение в столицата. Над 100 социални предприятия се включиха в инициативата. Тя е част от седмия Европейски форум по социално предприемачество.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
22:55, 16.04.2018
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Преди 12 години Васил бил строител, но се разболял. Откакто е прикован към инвалидната количка, променил напълно живота си. Започнал да прави фигури от дърво. Вече има двама работника и мечтае за 3D принтер.

Васил Желев - собственик на социално предприятие: Правя си проектите сам, изчисленията сам и с това успявам. Тази стока я има вече в Испания, в Германия, в Америка я има, във Франция.

Животът на Сиана също се променил внезапно. Бързо взела решението да направи фирма, в която да работят предимно хора с увреждания като нея. Но трябвало да се учи как да работи с тях в движение.

Сиана Кисьова - собственик на социално предприятие, гр. Хасково: Различно е отношението към тези хора, не можеш да изискваш от тях само желязна дисциплина и работа, защото срещу теб стоят по-различни хора.

Социалното предприемачество цели да улесни достъпа до заетост за хората с увреждания. Въпреки че е високо квалифицирана, Дария е работила предимно в специализирани предприятия.

Дария Ганчева - експерт програми и проекти в специализирано предприятия: Истината е, че голяма част от лицата със зрителни увреждания всъщност не са в заетостта, те са безработни.

Да променят нагласите като представят качествена продукция - за седма година хората с увреждания показват, че могат да бъдат успешни и си струва да бъдат подкрепени.

Трудно е с търсенето на работа и много трудно се променят нагласите на обществото на работодателите.

Сиана Кисьова - собственик на социално предприятие, гр. Хасково: Хубаво е държавата да знае за какво става въпрос, някакси оставаме неизвестни за обществото, кои сме ние, какво можем да направим.

Постепенно се усъвършенствах и правя хубави неща, които се търсят на пазара имам идеи да развивам този бизнес, това все пак е изкуство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде се къса връзката училище - родители?
Къде се къса връзката училище - родители?
Повдигнаха три обвинения срещу жената, която блъсна 10 коли в Пловдив
Повдигнаха три обвинения срещу жената, която блъсна 10 коли в Пловдив