Ще станат ли задължителни коланите в автобусите?

Министерството на транспорта затяга контрола за безопасността при превозите на пътници след тежкия инцидент на магистрала "Тракия". В ефира на БНТ заместник-министър Ангел Попов обеща, че всички автобуси ще бъдат задължени да имат колани. Той обясни, че е настоявал за това още преди няколко месеца, но без резултат. По данни на сдружението на превозвачите около 80% от автобусите нямат фабрични колани и ще е много трудно да им бъдат поставени, а в рейсовете, в които има предпазни колани, те рядко се използват, защото никой не го контролира.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:42, 16.04.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Ангел Попов, зам.министър на транспорта: Ние ще въведем такова задължение, сигурно ще има отпор, сигурно ще има реакция, неприятна, но колани трябва да има в автобуса.

Оказва се, че само автобусите, произведени след 2007 година, имат фабрични колани, а това са едва 20 % лицензираните автобуси. Марин Велев има транспортна фирма от 1992 година. Според него превозвачите по-скоро биха подновили автобусите си, отколкото да преработват старите .

Марин Велев, собственик на фирма превозвач: Заводът производител не ги е сложил, а как да ги сложи частника, трудно е да ги набави, трудно е да се монтират. Друг е въпросът, че дори при наличието на колани, те не се използват. Казваме им вържете си коланите , абе ,мен колан не ме интересува. Какво повече да каже шофьорът на този човек.

Превозвачите се контролират от главната дирекция на "Автомобилната инспекция", оттам обаче най-често проверяват само за документи .

-Никога никой досега не ме е спрял да погледне и да каже, я да видя имате ли колани и защо не сте ги вързали. И да попита шофьора каза ли ви, и ако не е, да го санкционират.

Майките на деца в ученическа възраст също споделят, че автобусите са без колани дори за детските и ученически екскурзии.

Стефка Оббова: Преди Великден и двете ходиха една след друга, в единия въобще не е имало колани, в другия не са ги задължили да ги сложат.

На Централната автогара в София пътниците също признават, че нарушават закона.

Едно от предложенията на транспортното министерство е отговорността за коланите по време на пътуването да е на шофьорите. И сега законът предвижда глоба за превозвача от 50 лв, за всеки пътник без колан, но санкции няма.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов на посещение в Косово
Премиерът Борисов на посещение в Косово
Един за всички, всички за един: четвъртокласници помагат на съученик
Един за всички, всички за един: четвъртокласници помагат на съученик