НОВИНИ

Продължават проверките в магазините за коледна украса и пиротехника

Проверките по магазините и пазарите за нарушения и опасности при продажбата на коледна украса, електрически светлини и пиротехнически изделия продължават. Установени са нарушения, но те са по-малко, в сравнение с предходни години. За какво да внимаваме, когато купуваме играчки, гирлянди и фойерверки за предстоящите празници - в следващия репортаж.

Мина Петрова
от Мина Петрова
09:53, 02.12.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

На територията на цялата страна Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проверява играчките, светлините и пиротехническите изделия, които се предлагат в търговската мрежа. Установените нарушения към момента са малко, основно липсва упътване за ползване и безопасност на български език.

Галя Бояджиева, инспектор в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор: "Преверките стартираха много добре, резултатите също са много добри. Към настоящия момент, в рамките на една седмица имаме проверени около 300 продукта. Какво показва, малко статистика ще кажа, с най-много установени несъответствия са електрическите гирлянди, след това са играчките и след това пиротехническите изделия."

При открити несъответствия, продуктите се спират от дистрибуция за българския пазар. А с наближаването на Нова година, започва и масовото купуване на пиротехнически изделия.

Тодор Попов, собственик на магазин за пиротехнически изделия: "Последните години тенденциите са да се купуват предимно пиробатерии, римски свещи. Децата винаги пробват. За тях фойерверките са една атракция, едно предизвикателство, но ние сме точно за това, да можем да следим на кой се продават, имат ли навършените години, тъй като за всеки фойерверк има възрастово ограничение."

Препоръката и на търговците на пиротехника е задължителното спазване на инструкциите за безопасност.

Тодор Попов, собственик на магазин за пиротехнически изделия: "Като цяло, ние българите сме склонни , така, да нарушаваме правилата."

В последните години инцидентите с пиротехнически изделия значително са намалели, което се дължи на сигурността на продуктите, които се предлагат на пазара, категорични са експертите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейски съвет за външна политика: Европа показва единна политика спрямо Русия
Европейски съвет за външна политика: Европа показва единна политика спрямо Русия
Свободен риболов преди Никулден на Гребната база в Пловдив
Свободен риболов преди Никулден на Гребната база в Пловдив