НОВИНИ

​С уникален симфоничен концерт завършиха Дните на японската култура у нас

С един уникален симфоничен концерт в зала "България" завършиха традиционните вече у нас Дни на японската култура, които стават за 28-ма поредна година и привличат все повече и повече почитатели.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
09:35, 02.12.2017
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Защото така както необичайно започнаха - с японски класически танц с ветрило на музиката на родопските песни на живо на Валя Балканска в съпровод на гайда, така и завършиха с концерт на Софийската филхармония - за пръв път със солист на кото - този особено обичан още от дълбока древност от японците инструмент с 13 струни.

БНТ: И вие за пръв път сте свидетел на Дните на Японската култура в България. Стига ли и до българина, според вас, музиката на кото?

Н. Пр. Масато Ватанабе - посланик на Япония: Напълно съм убеден. Изумен съм от огромния интерес към японската култура от хората тук.

Кото като че ли най-съкровено предава несрещаните по другите краища на света измерения на душевността на хората на тази земя. А тя независимо от ускорения съвременен ритъм на Япония остава все същата във времето. И японците са си японци.

Освен соловите изпълнения прозвуча и концерта за кото и оркестър "Ентераку", създаден преди близо век. А солистката Фуюки Енокидо е позната по света. Нейни изпълнения са били част от официалната програма на закриването на Олимпийските игри в Лондон и Рио Де Жанейро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна ще има ново архитектурно осветление
Варна ще има ново архитектурно осветление
Кравеферма тормози хората в софийското село Лесново
Кравеферма тормози хората в софийското село Лесново